PREOBRAT

Tožilci ostali brez edinega dokaza

S.S./Novice Svet24
9. 2. 2018, 19.50
Posodobljeno: 9. 2. 2018, 21.48
Deli članek:

Iz kazenskega spisa v zadevi Tekačevo so »leteli« zloglasni športni copati Nike, edini materialni dokaz, ki je obtoženega Kristijana Kamenika povezoval z zločinom.

Šimen Zupančič
Po vseh teh letih morilec še vedno ostaja neznan.

Celjsko okrožno sodišče je iz kazenskega spisa izločilo sodno odredbo o hišni preiskavi, ki je bila opravljena pri Konjičanu aprila 1997. Med njo so Kameniku zasegli tudi športne copate, ki so kasneje postali glavni dokaz tožilstva, da se je 4. marca sprehajal po kraju zločina v Tekačevem.

Kamenik je trenutno zaprt v Milanu zaradi pečanja z mamili.

Kot je znano, je obramba izločitev omenjene odredbe zahtevala, ker ni vsebovala dovolj dobre obrazložitve hišne preiskave oziroma se je ta nanašala na kaznivo dejanje preprodaje orožja, ne pa tudi štirikratnega umora. Tožilstvo je sicer na odločitev že napovedalo pritožbo višjim sodnikom, saj vztrajajo pri tem, da je odredba upoštevala takrat veljavno sodno prakso in kazenski zakonik, da je bila torej hišna preiskava opravljena po črki zakona.

STA
Kristjan Kamenik, edini, ki so ga povezovali z umori.

Po 21 letih morilec neznan

Spomnimo: 5. marca 1997 so v Tekačevem na domačiji s hišno številko 9 sosedje našli v glavo ustreljene 75-letnega Štefana Poharca, njegovo tri leta mlajšo ženo Frančiško ter njuni podnajemnici, 32-letno Heleno Krošlin in njeno 17-letno hčer Viktorijo, dijakinjo srednje trgovske šole v Celju. Kriminalisti so med preiskavo ugotovili, da so bili umorjeni dan prej. Za vse so bili usodni streli v glavo iz pištole znamke Makarov. Motiv? Lahko bi bilo koristoljubje. Pokojni gospodar, nekoč zaposlen v Zavarovalnici Triglav, se je namreč v družbi za šankom rad pohvalil o svojem premoženju, njegova priljubljena mantra je menda bila, da je denar treba hraniti doma, ker bankam ne gre zaupati. Tri tedne po umorih je bila javnost obveščena, da je s podstrešja hiše izginilo nekaj kilogramov zlata in okoli milijon današnjih evrov v devizah.

Celjski okrožni sodniki imajo do leta 2047 čas, da razvozlajo uganko, potem bo primer zastaral.

Kratka zgodovina sojenja

Leta 1999 je bil Kamenik obsojen na 20 let zapora zaradi umorov zakoncev Poharc, oproščen pa umorov mame in hčerke Krošlin. Višji sodniki so ga nato spoznali za krivega vseh štirih umorov, a vrhovni sodniki so sodbo razveljavili. Na ponovljenem sojenju je bil oproščen, višji sodniki so sodbo razveljavili in primer je spet romal na začetek. Tretje sojenje se je začelo leta 2007, a je zašlo v slepo ulico, saj so Kamenika marca 2008 aretirali na Reki zaradi heroinskih poslov. Ko se je poleti 2015 vrnil iz zapora v Lepoglavi, se je v Celju na predobravnavnem naroku spet izrekel za nedolžnega štirikratnega umora, nato pa spet končal v zaporu. Maja 2016 so ga namreč v Milanu prijeli z 51 kilogrami kokaina, za kar je bil obsojen na osem let zapora. Kakorkoli. Celjski okrožni sodniki imajo do leta 2047 čas, da razvozlajo uganko v Tekačevem, potem bo primer zastaral, najvišja možna kazen, ki lahko Kamenika doleti, pa je 20 let, saj mu sodijo po starem kazenskem zakoniku.

Šimen Zupančič
Hiša groze v Tekačevem.

Šimen Zupančič
Ostali so le zaprašeni spomini ...