Stare zamere

Med spremljanjem tekme v smučarskih skokih je prišlo do krvavega obračuna

Janja Ambrožič / Dolenjski list
4. 2. 2018, 19.40
Deli članek:

Obsojeni Vedran Veršec je ves čas trdil, da se je le branil. Tožilec je predlagal štiri leta zapora, sodnik pa ga je obsodil na tri leta in 10 mesecev. Zabodeni Molan zdaj zahteva še odškodnino.

J.A.
Dvajsetletnega Brežičana Vedrana Veršca je sodnik spoznal za krivega.

Dvajsetletnega Brežičana Vedrana Veršca je sodnik Almir Kurspahić spoznal za krivega, da je 16. januarja 2016 zabodel Matijo Molana in mu povzročil posebno hudo telesno poškodbo. Obsodil ga je na tri leta in 10 mesecev zapora (v to kazen se vštejeta dva dneva pridržanja na policiji med 16. in 18. januarjem 2016). Oškodovanca Molana, ki zahteva 34 tisočakov odškodnine, je sodnik napotil na pravdo, Veršca, ki je brez zaposlitve, je oprostil stroškov kazenskega postopka, strošek svoje odvetnice pa mora poravnati.

Trdi, da se je le branil

Tako je epilog dobilo še eno obsežno sojenje Okrožnega sodišča v Krškem, ki je sicer potekalo v Brežicah in med katerim so zaslišali kup prič in izvedencev. Med zaključnimi besedami je tožilec Robert Renier, vodja krškega okrožnega tožilstva, predlagal štiri leta zapora, odvetnica Božena Vučajnk pa je trdila, da bi morali Veršca oprostiti. Obtoženi je tik pred sodbo dejal: »Rad bi povedal, da mi je žal, da je oškodovanec utrpel take poškodbe in da bi lahko umrl, ampak jaz sem se samo branil.« Veršec in njegova odvetnica še nista povedala, ali se bosta pritožila.

J.A.
Dogodek se je odvijal v tem bloku.

Obračun med smučarskimi skoki

O obračunu, ki se je januarja lani zgodil na Gubčevi ulici v Brežicah, smo sicer že pisali. Že dan po njem smo se oglasili pri lastniku stanovanja Ivici Ljubiću, ki je povedal svojo zgodbo. Po njegovem opisu naj bi se vse skupaj zgodilo med spremljanjem tekme v smučarskih skokih. Ljubić je pričal tudi na sodišču, a ker je svoje izpovedi spreminjal, na koncu niso imele posebnega vpliva na sodbo.

Veršec je ves čas trdil, da je Molana z nožem zabodel v samoobrambi. Po njegovi teoriji naj bi pravzaprav Molan, ki je bil takrat na obisku pri Ljubiću, z nožem, ki je imel rezilo dolgo 10 do 12 centimetrov, mahal proti Vedranu in njegovemu očetu Petru. Veršca pa naj bi v stanovanje Ljubića prišla zgolj zato, da bi pozdravila lastnika. Sodnik njegovi zgodbi ni verjel, temveč se je strinjal s tožilstvom, ki je trdilo, da sta Veršca k Ljubiću prišla, da bi obračunala z njim.

Izgubil 80 odstotkov krvi

»Sodišče verjame, da so bili povod za prihod nerazčiščeni računi med Ljubićem in vašim očetom. Zapadli ste v razčiščevanje odnosov med dvema osebama, ki imata težave z alkoholom,« je bil jasen sodnik. Med sojenjem se je izkazalo, da so bili vsi štirje moški, ki so se usodnega večera znašli v tistem stanovanju, močno pijani. Molan naj bi se zgolj postavil v bran svojemu prijatelju, a jo je na koncu najslabše odnesel. Komaj je preživel, saj je imel eno vbodno rano na prsnem košu, eno na trebuhu, izgubil je kar 80 odstotkov krvi.

Ni nudil prve pomoči

Sodnik je mladega Veršca opomnil, da je bilo tudi njegovo ravnanje po vbodu popolnoma nesprejemljivo, saj Molanu ni nudil prve pomoči, niti ni nikogar poklical, da bi mu jo. To je storil Ljubić, a policisti in reševalci so prišli na vrata stanovanja Vedranovega očeta, ki je živel eno nadstropje nižje (stanovanje mu je oddajal Ljubić). »Ko so prišli policisti in reševalci, jim niste povedali, da ste zabodli človeka in da potrebuje pomoč. Nastala je zmeda, le nadstropje višje pa je ležal Molan, ki je izgubil štiri litre krvi.«