Fotografije

Po krvavih sledeh: kdo je pretepal Srečka?

Gabrijel Toplak
26. 1. 2018, 20.00
Deli članek:

Tudi obtoženi Franc Vajda je sodišču, ki je odločitev pridržalo, predlagal rekonstrukcijo dogodka in ga povabil v stanovanje, kjer je prišlo do tragedije.

Gabrijel Toplak
Franc Vajda (levo) in Andrej Bagardi, ki prihajata na sodišče iz pripora, valita krivdo drug na drugega.

Pred okrožno sodnico Katjo Kolarič sta včeraj sedla 56-letni Franc Vajda in 42-letni Andrej Bagari, ki jim okrožni državni tožilec Gregor Pograjc očita poskus uboja Srečka Marina. V obtožnici med drugim piše, da naj bi Marin v stanovanju v Dravski ulici na Ptuju, kjer je živel Vajda, umiral v strašanskih mukah, saj naj bi ga pretepla s kijem, železno grebljico in pestmi. Obdukcijo pokojnika je pokazala okoli 40 poškodb, preiskovalci pa so našli še več sledi krvavih madežev. In prišli do zaključka, da za smrt po skupnem popivanju le ni bil usoden padec po stopnicah, kot jim je v prijavi po telefonu povedal Vajda.

ZAČETEK NA TERASI                                                                                                 

Pred sodni senat, ki je uspel pridobiti več izvedeniških mnenj, tudi mnenje Nacionalnega forenzičnega laboratorija o bioloških sledeh, je stopila izvedenka biološke stroke Katja Drobnič. Na podlagi fotografij in posnetkov je zaključila, da se je vse začelo na terasi. »Po moji oceni je oškodovanec stal ali bil rahlo sklonjen, če sodim po kapljicah krvi, ki so padale pravokotno na podlago. Od tam naj bi nekdo umrlega premaknil v drug prostor. Kdo, ne vem. In tudi tam je iz telesa krvavel pravokotno na podlago. Na podestu je bila obsežna mlaka krvi, kar bi lahko pomenilo, da je tam nekaj časa ležal. V tem položaju bi lahko zadobil nekaj udarcev,« je ocenila.

OBTOŽENI JE STAL BLIZU

Opazila je sledi vlečenja oziroma posušeno kri in odtise obuval. »Na določenem mestu v stanovanju ni sledi, zato lahko sklepam, da je moral osebo nekdo dvigniti in jo prenesti. Odtisi Bagarijevih čevljev so bili vidni na podestu, po sledeh oziroma madežih krvi na telesu in hlačah Vajde pa je mogoče zaključiti, da je stal v bližini. Kri je bila v tistem trenutku še sveža, saj je bila temperatura tistega dne med 18 in 22 stopinjami Celzija, kar pomeni, da je potrebnih kakšnih 15 minut, da se posuši. Vendar se ne morem opredeliti, koliko oseb ga je pretepalo,« je poudarila Drobničeva.

NOVI IZVEDENEC

Vajda je izvedenko prepričeval, da je bil krvav zato, ker je želel Marinu pomagati. »Ko sem ga dvignil k sebi, je bil že hladen. Takrat se je name zlila kri,« je dejal, a mu je Drobničeva odvrnila, da na podlagi fotografij ni prišla do takšnega zaključka. V nadaljevanju bo sodišče postavilo novega izvedenca, ki bo za obtožena med drugim spet ocenil, ali sta bila sposobna razumeti svoja dejanja, saj je že izdelano mnenje po mnenju obrambe nejasno.