Od piva do uhanov

Tatinski Sirec želi le zapustiti Slovenijo

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
23. 1. 2018, 20.10
Deli članek:

Sirec, ki se je branil brez odvetnika in ima pravnomočno odločbo, da bo izgnan iz Slovenije, je želel, da mu sodnik uredi pogoje za vrnitev domov.

Gabrijel Toplak
Abu Husein Samir pravi, da se tatinskega pohoda ne spominja.

Pred okrožnega sodnika Boštjana Polegeka je v spremstvu ustne tolmačke stopil 40-letni Sirec Abu Husein Samir, začasno stanujoč v Bohovi, ki mu je okrožni državni tožilec Tilen Ivič očital kaznivo dejanje velike tatvine. Štiridesetletnik, po poklicu pleskar in trenutno brez zaposlitve, saj prestaja zaporno kazen, naj bi, kot je prepričan Ivič, 31. marca lani vlomil v stanovanjsko hišo na območju Maribora.

DVAKRAT RAZBIL STEKLO

»Preplezal je 130-centimetrsko ograjo, razbil okno in skozi odprtino vstopil v notranjost, kjer je vzel pet pločevink piva,« je začel tožilec. Svoj tatinski pohod je nadaljeval v pritličju hiše, kjer je spet razbijal. Tokrat kopalniško okno. »Tam je vzel dva viskija, paket kave, prstan, daljšo verižico, nekaj uhanov, moško denarnico, ženske džins hlače, dva ženska plašča in usnjeno žensko jakno, še eno žensko jakno, ženski kostim in pas,« je našteval Ivič. S svojim dejanjem je oškodovanki povzročil za 1600 evrov škode, zato mu je tožilec očital kaznivo dejanje velike tatvine. Glede na njegovo predkaznovanost pa mu je v zameno za priznanje ponudil osem mesecev zaporne kazni.

KAZEN SE MU JE ZDELA PREVISOKA

Sirec, ki se je branil brez odvetnika, je sodniku dejanje priznal, a dodal, da se mu zdi ponujena kazen previsoka. »Sedem mesecev sem že v zaporu, imam tudi pravnomočno odločbo, da bom izgnan iz Slovenije. Želel bi, da mi uredite pogoje, da bi lahko čez dva tedna odšel domov,« je pojasnil obtoženi in nadaljeval, da je bil v času kaznivega dejanja močno pijan, zato ni bil povsem pri zavesti. Prav tako se ne spomni vsega, kar je pobral. In sodnik ga je vprašal: »Če pravite, da se ne spomnite, zakaj priznate krivdo po obtožbi?«

Obtoženi mu je odvrnil, da se dejanja res ne spomni, nima pa niti denarja za povrnitev oziroma plačilo premoženjskopravnega zahtevka. »Želim se vrniti v domovino. Čez deset dni, ko prestanem kazen, bi želel zapustiti Slovenijo. Pričakoval sem pogojno obsodbo,« je ustni tolmački govoril Husein Samir in dodal, da so stvari, ki jih je ukradel, najverjetneje še vedno v stanovanju, kjer je živel, preden so mu odvzeli prostost.

DEJANJE DOKAZANO

Tožilec Ivič je ostal neomajen, da mu je kaznivo dejanje v celoti dokazano, pa tudi sodnik Polegek je prebrskal njegovo zgodovino, saj je bil doslej že štirikrat kaznovan. »Obtoženi je kriv in se ga kaznuje s šestimi meseci zapora. Oproščen je stroškov, a dolžan je plačati odškodnino,« je poudaril sodnik.