na grozovit način

Razume, da mu očitajo, da je Ludvika zabodel kar štirinajstkrat

Gabrijel Toplak
10. 1. 2018, 20.30
Deli članek:

Sodišče je včeraj sodnega izvedenca psihiatrične stroke zaslišalo za zaprtimi vrati, a zagovornik obtoženega Tomija Kolarja vztraja, da je treba zaslišati novega.

arhiv Novice Svet24
Na vprašanja sodnice je tokrat Tomi Kolar odgovarjal nadvse mirno.

Na okrožnem sodišču je včeraj po več mesecih znova steklo sojenje skoraj 40-letnemu Tomiju Kolarju, ki je obtožen, da je 23. novembra lani v tretjem traktu zapuščene stavbe nekdanjih mariborskih zaporov vzel življenje svojemu brezdomnemu kolegu Ludviku Pukšiču. Okrožna državna tožilka Mateja Artenjak mu namreč očita, da je žrtev umoril na grozovit način. V obtožnici je zapisano, da se mu je približal z nožem, ko je ta spal na trebuhu na svojem ležišču. Zabodel ga je kar štirinajstkrat, večino ran pa mu je prizadejal v hrbet.

Tokrat precej miren

In če je na prejšnjih sojenjih, predvsem na zadnjem, ki je bilo maja, Kolar na vprašanja predsednice senata Danile Dobčnik Šošterič kar naprej odgovarjal precej odrezavo in trdil, da je obtožnica lažna in nerazumljiva, češ da on sploh ni Tomi Kolar in da v pripor niso vtaknili pravega, je bil včeraj povsem drugačen. Na zatožni klopi je deloval precej umirjeno in na vnovično vprašanje sodnice, ali razume obtožnico, odgovoril: »Razumem, česa sem obtožen. Zagovarjal pa se ne bom.« Kot smo izvedeli, se je Kolar pred približno mesecem dni vrnil v pripor, saj je bil zaradi napada na pravosodnega policista na šestmesečni hospitalizaciji oziroma zdravljenju na psihiatriji.

Različni oceni

V nadaljevanju je pred sodni senat z izvedeniškim mnenjem ponovno stopil izvedenec psihiatrične stroke Mladen Vrabič, vpogledali pa so tudi v nepravni spis, zato je sodnica izpraznila sodno dvorano. S to odločitvijo sta se strinjala tudi obtoženčev zagovornik Viktor Osim, ki je njegov že peti odvetnik, in tožilka. Kot je dejala sodnica, so želeli izvedeti, ali je Kolar sposoben slediti sojenju, pa tudi, ali je dejanje storil neprišteven. In odvetnik Osim je pred sodnim senatom, potem ko ni bilo težko ugotoviti, da se ni strinjal z izvedenčevo oceno, vztrajal, da pridobijo novega izvedena psihiatrične stroke. Še posebej ker naj bi Vrabič ocenil, da je bil Kolar v času storitve dejanja prišteven, medtem ko mariborska psihiatrinja Viktorija Frangež Žigon meni nasprotno.

Po ponovni vrnitvi v sodno dvorano, saj je sodni senat ponovno odločal, je sodnica Dobčnik Šošteričeva poudarila: »Sodišče je sprejelo sklep, da je obdolženi Kolar sposoben slediti sodnemu procesu, o tem, ali bomo potrebovali še kakšno izvedeniško mnenje, pa danes nismo odločili.« Sojenje se bo nadaljevalo 23. januarja.