Grešni kozel?

Zmagoslavni kmet Faki oproščen poskusa kraje

R.M.
9. 1. 2018, 19.35
Posodobljeno: 9. 1. 2018, 21.41
Deli članek:

Veliki sodni proces zoper Fahrudina Čauševića - Fakija, obtoženega poskusa velike tatvine, je vsaj na prvi stopnji končan. Tožilci slavnemu kmetu krivde niso uspeli dokazati.

Mediaspeed
Z zmago v resničnostnem šovu je Faki v žep pospravil 50 tisoč evrov, z doslej dokazanimi kaznivimi dejanji pa še enkrat toliko.

Ljubljanski okrožni sodniki so podvomili o koristi obtoženca in mu izrekli oprostilno sodbo, kar je v končni besedi predlagala tudi obramba. Tožilstvo je na drugi strani zahtevalo kar tri leta zapora.

Faki od konca julija lani prebiva v zaporu; za rop in veliko tatvino je bil obsojen na enotno kazen dve leti in osem mesecev zapora. 

Spomnimo: Fahrudin Čaušević - Faki je po navedbah iz obtožnice 9. novembra predlani z neznanim storilcem vlomil v garažo in stanovanje na Cesti Dolomitskega odreda v Ljubljani, ker pa ob pregledu nista našla vrednejših predmetov, sta odšla praznih rok, zato je ostalo zgolj pri poskusu kaznivega dejanja. Med odhodom iz bloka sta storilca presenetila dva soseda, a je lopovoma uspelo pobegniti v smeri viškega pokopališča, enega od sosedov pa sta mimogrede poškropila s solzivcem. »Nisem bil tam, nisem tega storil. Ne morem priznati nečesa, česar nisem storil,« je do konca vztrajal zmagoslavni kmet. V končni besedi je njegov zagovornik, odvetnik Andrej Baraga izpostavil, da so policisti med postopkom zatrjevali, da je med aretacijo smrdel po solzivcu, kar pa ne izhaja iz nobenega uradnega zaznamka, zato je navedbe policije označil za laž. Poleg tega je sodni izvedenec antropologije mag. Gregor Kovač, ki je primerjal fotografije storilcev, ki jih je posnela varnostna kamera v bloku, in fotografije obtoženca, posnete na policijski postaji, ugotovil, da je storilec, ki naj bi bil Faki, drugače oblečen in obut.

Priročen grešni kozel?

Glede na to, da so policisti Fakija prijeli pol ure po dogodku in le dobrih 400 metrov od »kraja zločina«, se je odvetnik Baraga spraševal, kdo bi, milo rečeno, bil tako nor, da bi se po storitvi kaznivega dejanja preoblekel v oblačila, ki smrdijo po solzivcu, potem pa bi se se zadrževal v bližini. Obramba je v končni besedi spomnila tudi na alibi Fakijeve tašče, ki je med zaslišanjem potrdila zagovor obtoženca, da si je tistega dne zaželel njenih »pohančkov«, ona pa mu je ustregla. Ko se je nato Faki vračal od tašče domov po Poti spominov in tovarištva, je zagledal dva policijska avtomobila – možje v modrem so mu po lastnih besedah povedali, da opravljajo kontrolo, ga preiskali in ga odpeljali. »Nekdo, ki bi pol ure prej storil kaznivo dejanje, bi pred policisti poskušal zbežati,« je glede na zagovor obtoženega, pa tudi njegove predhodne izkušnje s policijo in sodnijo, ob tem spomnil odvetnik Baraga, ki je prepričan, da so policisti namočili Fakija, ki je bil takrat zgolj po naključju v bližini, ker jim je bil pač pri roki, nekateri pa so ga poznali tudi že iz preteklih kriminalnih zgodb.

Krog indicev se ni sklenil

»Obstajajo nekateri indici, da bi bil lahko storilec obtoženi, a krog teh indicev ni sklenjen,« je v ustni obrazložitvi med drugim poudarila sodnica Irena Škulj Gradišar. V nadaljevanju je pojasnila, da na kraju kaznivega dejanja preiskovalci niso našli nobenih sledi, obtoženca ni nihče ne videl ne prepoznal, na Fakijevih zaseženih predmetih, bundi, ki sicer ni bila ustrezno hranjena, a to je že druga zgodba, pa tudi ni bilo sledi solzivca. Že res, da je ob aretaciji Faki policistom izročil podkapo, rokavice in radijsko postajo, vendar ti predmeti niso prepovedani in po mnenju sodišča lahko služijo marsičemu. Tudi to, da je izvedenec Kovač na podlagi kinematične analize, opravljene na fakulteti za šport, ugotovil 87,5-odstotno podobnost gibanja med enim od storilcev in obtožencem, je »za sodišče premalo«. Sodba sicer še ni pravnomočna, pričakovati pa je, da se bo tožilstvo že po službeni dolžnosti pritožilo.

Kot je znano, je Čaušević, ki je z zmago v resničnostnem šovu v žep pospravil 50 tisočakov, z dokazanimi kaznivimi dejanji pa še enkrat toliko, trenutno v zaporu; za rop in veliko tatvino je bil obsojen na enotno kazen dve leti in osem mesecev zapora.