Korupcija

Varnostni direktor Pošte Slovenije ujet v prisluhih

S.S.
9. 1. 2018, 21.00
Deli članek:

Policija po letu in pol zaključila preiskavo in podala štiri kazenske ovadbe: zoper kitajsko državljanko in tri Slovence.

STA
Poleg Kitajke, Štampferja (na fotografiji) in Kastelica naj bi kazenska ovadba doletela še varnostnega inženirja v logističnem centru Pošte Slovenije

Koprski kriminalisti so zaključili preiskavo zoper 35-letno državljanko Kitajske, ki se je s podkupovanjem lotila enega od direktorjev Pošte Slovenije. Poleg 35-letne Kitajke je kazenska ovadba doletela še tri slovenske državljane.

»Afera« je v javnosti odjeknila julija predlani. Poleti 2016 je 35-letna Kitajka kot predstavnica večje tuje družbe koprskemu podjetniku ponudila podkupnino v zameno, da bi ta v svoji družbi uredil nakup njihovih izdelkov, vendar Koprčan podkupnine ni sprejel, temveč je kaznivo dejanje naznanil kriminalistom. Ti so nato nad Kitajko krenili s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. V preiskavi so ugotovili, da se je Kitajka z enakim manevrom lotila tudi gospodarske družbe s sedežem v Mariboru, pri čemer je podkupnino ponudila 40-letnemu predstavniku, pri tem pa ji je pomagal 44-letni podjetnik z Ljubljane. Štiridesetletnik je obljubo nedovoljene nagrade sprejel, od Kitajke pa tudi sam zahteval nedovoljeno nagrado v korist ljubljanskega podjetnika.

Varnostni direktor ujet v prisluhih

Mediji so takrat poročali, da je šlo za Pošto Slovenije, policisti pa so v prisluhih menda ujeli Kitajko, kako je direktorju korporativne varnosti Mitji Štampferju ponujala podkupnino, če bi pošta od podjetja, ki ga je zastopala, nabavila CT-naprave za izvajanje varnostnih pregledov pošiljk. Štampfer naj bi nato v zameno pomagal prirediti javno naročilo pošte za nabavo omenjene naprave, tako da bi približno 700 tisoč evrov vreden posel dobilo podjetje I-5 Tomaža Kastelica. Dokončno odločitev o oddaji posla so nato preprečile hišne preiskave pri osumljencih.

Kot rečeno, so policisti po letu in pol zaključili preiskavo ter državnemu tožilstvu podali kazensko ovadbo zaradi treh kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril, dveh kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril ter kaznivega dejanja ponarejanja listin. Poleg Kitajke, Štampferja in Kastelica naj bi kazenska ovadba doletela še varnostnega inženirja v logističnem centru Pošte Slovenije.