Ocenitev psihičnega stanja

Mariborski strelec na pregled v Ljubljano

Gabrijel Toplak
9. 1. 2018, 20.30
Deli članek:

Obtožnica 27-letnega Matjaža Ferliča, ki se ga je prijel vzdevek mariborski strelec, bremeni poskusa umora in povzročitve splošne nevarnosti.

Gabrijel Toplak
Obdolženi Matjaž Ferlič je v zagovoru dogodek močno obžaloval, saj naj bi bil, kot je zatrdil, posledica njegovega psihično in fizično zelo napornega življenja v tistem obdobju.

Pred okrožno sodnico Barbaro Nerat je včeraj ponovno sedel 27-letni Matjaž Ferlič iz Miklavža na Dravskem polju. Višji državni tožilec Darko Simonič, sicer tudi vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru, mu očita, da je 13. marca lani na parkirišču nekdanjega trgovskega centra Lesnina v Hočah streljal na 37-letnega Dejana G. iz Slovenske Bistrice. Obdolženec je svojo žrtev, ko je bil ta v avtomobilu z njegovo partnerico in štiriletnim otrokom, kasneje lovil vse do Maribora, ga med potjo s strelom iz pištole tudi ranil, na koncu pa sam zapeljal pred policijsko postajo ter se predal.

POŠKODBO JE FOTOGRAFIRAL

Kot priča je pred sodišče stopil eden od policistov, ki je oškodovanca tistega dne sprejel pred policijsko postajo v Mariboru in ga kasneje pospremil v tamkajšnji klinični center. »O streljanju oziroma dogajanju na cestah proti Mariboru smo bili obveščeni s strani operativno-komunikacijskega centra. K nam, pred policijsko postajo, se je zatekel tudi Bistričan. Bil prestrašen, precej se je tresel. Na policijski postaji nam je pokazal poškodbo, sam sem ga še fotografiral, kasneje pa smo se zapeljali za reševalnim vozilom, ki ga je odpeljalo v bolnišnico. Ves čas sem bil ob njem, tudi kasneje, ko smo se skupaj odpravili nazaj na postajo,« je razložil policist. Dodal je, da je hitro stekla iskalna akcija za izsleditev storilca. »Ko smo se ukvarjali z Bistričanom, se spomnim, da sem pred postajo videl bel avtomobil. A je tako hitro odpeljal, da nisem mogel videti, kdo je bil za volanom, niti znamke avtomobila nisem prepoznal, ali da bi si zapomnil registrsko tablico,« je pojasnil.

OSEBNOSTNA STRUKTURA

Sodnica Neratova obravnave ni mogla nadaljevati, saj je že pred časom imenovala psihiatra Gorazda Mrevljeta za izdelavo mnenja, a slednjemu, ki je obtoženega že obiskal, še ni uspelo dokončati dela. Kot je dejala Neratova, je psihiater predlagal sodišču, da bi za celovito pojasnitev osebnostne strukture Ferliča imenovali še kliničnega psihologa. Sodišče je Mrevljeta pozvalo, naj predlaga enega od dveh razpoložljivih takšnih strokovnjakov v centru za mentalno zdravje na ljubljanski psihiatriji, ki bo moral opraviti pregled obtoženega v tamkajšnjih prostorih. Vsem strankam v postopku je Neratova dala čas, da pripravijo morebitna vprašanja za kliničnega psihologa, ki bi ga na naslednjem naroku, 26. februarja, skupaj z Mrevljetom povabili na sodišče.