Marija Kamenik

Je šel denar za drogo ali odvetnika?

mr
24. 12. 2017, 08.02
Posodobljeno: 24. 12. 2017, 08.05
Deli članek:

Nadaljevalo se je sojenje Mariji Kamenik, obtoženi krivega ovajanja in ponarejanja listin.

Sta
Marija Kamenik se včerajšnjega nadaljevanja ni udeležila, izostanka pa tudi ni opravičila.

Sojenje mami zloglasnega Kristijana Kamenika se je včeraj izjemoma nadaljevalo na ljubljanskem okrožnem sodišču, in ne na okrajnem, kjer sicer poteka postopek, in sicer zaradi boljše tehnološke opreme. Sodišče je namreč nadaljevalo zasliševanje prič iz BiH prek videokonference.

Kamenikova je, kot je znano, obtožena, da je s krivo ovadbo in ponarejanjem dokumentov poskušala dokazati, da ena izmed ključnih prič na sojenju pred slovenjgraškim okrožnim sodiščem zaradi prometa z mamili ni govorila resnice. Tako naj bi mama Kamenik poskušala doseči spremembo obsodilne sodbe. Zaradi omenjenega primera je bila 65-letnica namreč pravnomočno obsojena na sedem let in osem mesecev zapora, kazen pa je do danes že odslužila, tako da na sojenja zdaj prihaja brez spremstva pravosodnih paznikov. No, včeraj se glavna protagonistka ni prikazala, čeprav je vabilo prejela, izostanka pa ni primerno opravičila. Kakorkoli. Kamenikova je po navedbah tožilstva med 18. julijem 2013 in 25. februarjem 2014 v zaporu na Igu ponaredila izjavo Edina Henjakovića in jo dvakrat poslala na vrhovno sodišče za dopolnitev zahteve za varstvo zakonitosti in enkrat na slovenjgraško okrožno sodišče, kjer je predlagala obnovo postopka, na koncu pa jo je priložila še kazenski ovadbi, ki jo je vložila proti Henjakoviću.

STA
Kristijan Kamenik je trenutno pod ključem v Italiji.

Beganović trdi, da je denar šel za odvetnika

Henjaković naj bi v tej izjavi potrdil, da je Kamenikovi odnesel 17 tisočakov, ki mu jih je dal Mustafa Beganović zato, da bi lahko plačala odvetnika svojemu sinu, medtem ko v prej omenjenem postopku pred slovenjgraškim sodiščem ni govoril resnice zaradi strahu; med sojenjem je namreč govoril, da je denar namenjen za drogo. Kot med drugim še izhaja iz obtožnega predloga, je Kamenikovi za potrebe dokazovanja svojih trditev uspelo pridobiti tudi izjavo Beganovićeve žene Mersije Buljubašić, ki je februarja zaslišana prek videokonference iz kantonalnega sodišča v Tuzli zanikala, da bi Kamenikovi podpisala kakršnokoli izjavo. Včeraj pa je ljubljanska okrajna sodnica Alenka Loncner prek videokonference iz BiH zaslišala še moža Buljubašićeve, Mustafo Beganovića, ki o izjavi žene ni vedel kaj povedati, je pa potrdil, da je Kamenikovi leta 2008 posodil skupno 17 tisoč evrov, ki jih je potrebovala za sinovega odvetnika. Denarja pa ji ni osebno izročil, ker je bil takrat v zaporu, ampak prek nekega sorodnika, ki ga ni želel imenovati, da ga ne bi z odgovori »spravil v hudo sramoto, znatno materialno stisko ali kazenski pregon«.

Arhiv Svet24
Kamenika so lani v Milanu prijeli s približno 50 kilogrami kokaina.

Podpis na izjavi bo preveril izvedenec grafolog

Potem je Beganović razložil, da Kamenikovi denarja ni dal v enkratnem znesku, ampak v treh delih, enkrat ji ga je morda – priča se ne spomni natančno – dostavil tudi že omenjeni Henjaković. Ta je že zaslišan na sodišču sicer povedal, da Kamenikovi ni nikoli izročal kakšnega denarja. »Čista izmišljotina,« je odvrnil Beganović, ko ga je tožilec Mitja Kozole soočil s Henjakovćevo izjavo. Sodišče bo zdaj na predlog tožilstva prek videokonference iz BiH še enkrat zaslišalo Henjakovića in ga soočilo z Beganovićevo izpovedjo, angažiralo pa bo tudi sodnega izvedenca grafološke stroke, da preveri pristnost podpisa na izjavi. Sodna saga zoper mamo Kamenik se bo nadaljevala 6. februarja prihodnje leto. Njen sin Kristijan pa je medtem še vedno priprt v Italiji, potem ko so ga lani v Milanu prijeli s približno 50 kilogrami kokaina. Na celjskem okrožnem sodišču pa mu tudi še vedno sodijo zaradi domnevne vpletenosti v štirikratni umor v Tekačevem. Od zločina je marca minilo že 20 let, morilec pa še vedno ostaja neznan.