Tožilstvo zahteva 13 let

Patricija zabodla Blaža v srce! Njegove zadnje besede: "Ona me je ..."

S.S.
7. 12. 2017, 19.40
Posodobljeno: 8. 12. 2017, 10.10
Deli članek:

Patricija Cenček, ki se na ljubljanskem okrožnem sodišču brani pred očitki uboja svojega fanta Blaža Novaka, bo sodbo slišala jutri. Tožilstvo za 23-letnico zahteva 13 let zapora, obramba oprostilno sodbo.

Samo Strel
Danes 23-letna Jeseničanka Patricija Cenček.

Tragedija se je zgodila 4. februarja v popoldanskih urah na Cesti v Prevoje v Vižmarjah, Patricija Cenček pa je nato poklicala na interventno številko 112 in povedala, da se je njen fant Blaž Novak sam ranil z nožem v prsi oziroma da je padel na nož. Poškodbe so bile tako hude, da je 30-letnik še isti dan umrl v kliničnem centru.

»Cesta v Prevoje 4. 'Tip' se je nasadil na nož,« je ob prijavi operaterju ponavljala Cenčkova, v ozadju pa se je slišal moški glas: »Pljuča si mi prebodla!« Novak je bil ob prihodu reševalcev in policistov v zelo slabem stanju, a še vedno živ. Ko ga je eden od reševalcev vprašal, kaj se je zgodilo, mu je Blaž odvrnil: »Ona me je ...« Njegove zadnje besede sta slišala tudi policista, nato je 30-letnik izgubil zavest.

Spomni se le, da je krvav prišel iz kuhinje

Novak je bil kritičnega dne v družbi s prijatelji, nato pa je ponj z avtom prišla Cenčkova. Med potjo je med njima iz neznanega razloga izbruhnil spor, ki sta ga po najbolj črnem scenariju zaključila doma. Po navedbah iz obtožnice je Cenčkova v roke vzela kuhinjski nož z rezilom dolžine 17 centimetrov in Novaku z vbodom v prsni koš povzročila 11,6 centimetra globoko rano, zaradi katere je izkrvavel oziroma mu je odpovedalo srce.Obtožena se sicer kritičnega trenutka ne spomni. »Vem le, da je prišel krvav iz kuhinje in da je padel,« je med drugim dejala v zagovoru ob začetku sojenja, včeraj pa ga je še nekoliko dopolnila. Poudarila je, da se kritičnega trenutka še vedno ne spomni, so ji pa priče nekoliko osvežile spomin glede dogajanja prej. Na kratko je tako pojasnila, da je Blažu na Peričevo ulico pripeljala cigarete, zatem sta šla v McDonald's, nato na Petrol in naposled po lokalih, v katerih sta pila dvojne jack-kole in pivo.

Po mesecu in pol se je odnos začel krhati

Nekaj besed je v dopolnjenem zagovoru namenila tudi njunemu odnosu: »Na začetku je bilo vse v redu, po mesecu in pol sem se preselila k njemu, potem pa so šle stvari navzdol, ker sva se začela dosti prepirati.« V dveh primerih je tudi fizično obračunal z njo: enkrat jo je udaril pred prijatelji, drugič pa doma vrgel s postelje. »Kdaj pa kdaj sem ga morala ustaviti, ker je bilo preveč alkohola in mamil,« je med drugim dejala. Ob tem je sicer priznala, da pri obeh, vendar pri Blažu več.

Sodnik Tomaž Bromše je med pregledovanjem zaseženih predmetov sestavil tudi raztrgano pismo Cenčkove, ki ga je Blažu glede na datum poslala ob vselitvi. V pismu je o svojem dragem govorila le v presežnikih: »Mislim, da brez tebe ne morem. Ni besed, s katerimi bi te opisala. Srce, ti si ena najbolj izjemnih oseb, kar sem jih spoznala. Ne morem verjeti, da imam po mesecu in pol nekoga tako rada, zdi se mi, kot da si z mano že pol 'lajfa'.«

Obramba ne izključuje samomora

Tožilka Dragica Abrahamsberg je za obtoženo predlagala 13 let zapora, kot olajševalno okoliščino pri odmeri kazni pa je Cenčkovi štela njeno mladost in dosedanjo nekaznovanost. Ob tem je tožilka predlagala tudi podaljšanje pripora. Kot je poudarila, je Cenčkova z nožem napadla tudi nekdanjega fanta, in sicer junija 2015, ko sta skupaj bivala in delala v Španiji, vendar pa tožilci potem niso našli dovolj dokazov, da bi bila tudi ta zadeva zrela za pregon.

Povsem drugačen je bil predlog zagovornika obtožene, odvetnika Dušana Csipa, ki je za svojo klientko predlagal oprostilno sodbo, češ dapo koncu postopka dejansko stanje še vedno ni popolnoma razjasnjeno. Obramba ne izključuje niti možnosti samomora.

Kakorkoli, zadnjo besedo bo imel sodnik Bromše, ki bo sodbo razglasil jutri ob 8.30.