Drama na božičnem sejmu

Tarča paketa bombe DHL: Zahtevali več milijonov v bitcoinih

S.R./STA
6. 12. 2017, 14.57
Posodobljeno: 6. 12. 2017, 15.04
Deli članek:

Izsiljevalec, ki je minuli teden blizu božičnega sejma v nemškem Potsdamu nastavil paket bombo, je zahteval izplačilo v kriptovaluti bitcoin v vrednosti 10 milijonov evrov. Sporočilo z zahtevo v nemščini je bilo naslovljeno na logističnega giganta DHL.

Reuters
Policija je tržnico izpraznila.

Paket bomba, zaradi katerega so v petek izpraznili božično tržnico v Potsdamu, je vsebovala eksploziv za ognjemete poljske izdelave, žeblje in vijake. Prejela ga je lekarna blizu tržnice. V paketu je bil tudi sprožilec na baterije, ob odprtju pa je bilo slišati sikajoč zvok, vendar ni prišlo do eksplozije.

Policija je že dan po izpraznitvi tržnice sporočila, da ta ni bila tarča napada in da ni šlo za s terorizmom povezano dejanje, temveč za poskus izsiljevanja, katerega tarča je bil DHL.

Na sledi osumljencem

Policija išče enega ali več osumljencev v Berlinu in njegovi okolici, potem ko je zagorel paket DHL, ko so ga novembra odprli v drugem mestu na vzhodu Nemčije. Izsiljevalci so zagrozili, da bodo v praznični sezoni poslali še več paketov, če DHL ne bo plačal zahtevane vsote, je policija opozorila minuli teden in ljudi pozvala k pazljivosti.

Policija v Nemčiji je sicer po džihadističnem napadu na božično tržnico v Berlinu pred letom dni, ki je zahteval 12 življenj, v prazničnem obdobju v stanju poostrene pripravljenosti.