RAZVELJAVLJENA OBSODBA

»Gluh« in »slep« pred nov senat zaradi umora

S.S.
18. 11. 2017, 20.00
Posodobljeno: 20. 11. 2017, 11.55
Deli članek:

Mariborski višji sodniki so zaradi procesne napake razveljavili obsodbo Ivana Grobina, na prvi stopnji obsojenega na 20 let zapora zaradi umora zunajzakonske partnerice.

STA
Obtožnica je 87-letnika bremenila umora iz maščevanja.

Grobin bo tako znova sedel na zatožno klop, na ponovljenem sojenju, ki bo potekalo pred spremenjenim senatom, pa je zaradi slabega zdravstvenega stanja 87-letnega obtoženca pričakovati enake zaplete.

Sodišče je moralo obravnave namreč večkrat preložiti, ker je obtoženi zatrjeval, da zaradi starosti in sive mrene nič ne vidi in ne sliši. Kakorkoli, na prvem sojenju so ga vseeno spoznali za krivega umora iz nizkotnih nagibov in mu prisodili 20 let zapora. Grobin je 29. januarja v stanovanjskem bloku v Novi vasi v Mariboru ustrelil 70-letno zunajzakonsko partnerico Ano Rambaher, nato pa je brez uspeha poskusil soditi tudi sebi. Po strelu nase je izgubil zavest, ko je zjutraj prišel k sebi, pa je poklical pomoč. Vzrok družinske tragedije? Spor okoli prodaje nepremičnine ...

Razgovoril se je še pred pravnim poukom

Zagovornikobtoženega, odvetnik Tomaž Žiger, je v pritožbi zoper sodbo opozoril, da se je na sojenju zgodila bistvena kršitev določb kazenskega postopka. Sodniki se namreč niso izločili iz postopka, ko so se na sojenju seznanili z nedovoljenim dokazom. Gre za pričanje policistke, ki je na sodišču opisala okoliščine svojega pogovora z osumljenim na prizorišču umora, ko policisti Grobinu še niso dali pravnega pouka. Policistka je sicer že v predkazenskem postopku o tem napisala uradni zaznamek, kar ni bilo sporno. Tožilec ga je izločil iz spisa, da se sodišče ne bi seznanilo z izjavo osumljenca, ki jo je slednji dal policiji pred pravnim poukom. Kajti sodišče na tak dokaz ne sme odpreti sodbe, sodni senat pa se tudi ne sme seznaniti z njim.

Svet24
Na kraju zločina, blokovsko naselje v Novi vasi.

Senat po napaki sodnice izvedel preveč

Senat pa se je kljub temu na sojenju seznanil s tem, kar je Grobin tedaj povedal policistki. Sodišče je namreč to policistko povabilo k pričanju in povedala je vse, kar o zadevi ve. Predsednica senata Tanja Rot je ni pravočasno ustavila, zato je v zapisniku pristalo tudi to, česar sodni senat med odločanjem o usodi obtoženega za umor ne bi smel vedeti. Višji sodniki so zato pritrdili odvetniku Žigerju, sodbo razveljavili in primer vrnili na začetek. Prvostopenjskemu sodišču so naložili, da mora iz spisa izločiti vse listine, povezane s pričanjem policistke o tem, kar ji je povedal obdolženi pred pravnim poukom.