Mučenje živali

Maček Kivi okreva, »psihič« še na prostosti

mr
28. 10. 2017, 07.30
Deli članek:

Za Novice Svet24 je spregovoril lastnik s samostrelom prestreljenega mačka Kivija. S primerom se ukvarjajo tudi zasavski policisti.

Timov osebni arhiv
Kivi v četrtek na veterinarski fakulteti pred operacijo.

Poročali smo že o mačku, ki ga je v Zasavju, natančneje v okolici naselja Jesenovo, nekdo prestrelil s samostrelom, sporočilo namreč že nekaj dni kroži po družbenem omrežju Facebook. Za Novice Svet24 pa je spregovoril tudi Kivijev lastnik Tim in pojasnil nekatere okoliščine dogodka.

Maček je imel srečo, saj je objestneževa puščica zgrešila vitalne organe, pa čeprav mu je prestrelila trup.

»V četrtek sem izvedel, da ga je sosed našel prestreljenega na skednju. Ko pa ga je hotel ujeti, mu je ušel, in to iz drugega nadstropja skednja, pri čemer se je s puščico dvakrat zataknil med lesene letve v tleh, se pobral, spet poskusil in uspel. Bolna scena, « pojasnjuje Tim, ki je prepričan, da je Kivija nekdo prestrelil v nedeljo zvečer, saj je njegovo dekle slišalo »dretje, kot da mačka iz kože dajejo«. In od takrat štiriletnega Kivija ni bilo domov.

Našel ga je po štirih dneh

»Prepričan, da je živ, sem ga iskal pet ur in našel v kleti stare, napol zapuščene hiše ter ga odpeljal na urgenco za male živali. Operacija je stala čez 600 evrov, samo zato ker nekemu 'psihiču' dogaja streljati na žive tarče. Verjetno jih je pobil že veliko, ampak Kivi je imel srečo, saj ni zadel vitalnih organov, kar je noro, ker puščica je debela, Kivi pa precej majhen,« je še pojasnil Tim. In dodal: »Kivi je totalni gavnar, zdaj ko je na protibolečinskih tabletah in antibiotikih, se obnaša, kot da ni nič.«

Timov osebni arhiv
S povojem na trupu štiriletni mucek pridno okreva.

Lov na strelca se nadaljuje

S prestreljenim mačkom se zdaj ukvarjajo tudi posavski policisti. »Policisti PP Zagorje so bili o dogodku obveščeni in zbirajo obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali po 341. členu KZ-1C. Po do zdaj zbranih obvestilih je znano, da je trenutno še neznani storilec v času med 15. in 19. oktobrom s samostrelom ustrelil mačka, pri čemer mu je puščica prestrelila trup. Maček je bil operiran na Veterinarski fakulteti v Ljubljani, kjer so mu puščico odstranili. V zvezi z dogodkom policisti nadaljujejo preiskavo,« je za Svet24 pojasnila tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave Nataša Pučko.

Grozi mu do pol leta zapora

In kakšna kazen grozi objestnemu strelcu, seveda če ga primejo? »Kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do šestih mesecev. Kdor z dejanjem iz prejšnjega odstavka muči več živali ali mučeno žival trajno hudo pohabi ali na krut način povzroči njen pogin, se kaznuje z zaporom do enega leta,« za mučenje živali predvideva veljavni kazenski zakonik.