Izpovedi žrtev

Ljubljanska najemodajalka iz pekla: zvabi jih v past in okrade

Žiga Kariž
10. 10. 2017, 19.50
Deli članek:

Sašo in Jelena sta zaradi brezvestne najemodajalke ostala brez vsega premoženja in pristala na cesti. Kaže pa, da je Marija M. opeharila že celo vrsto ljudi.

Žiga Kariž
Hiša, v katerem je stanovanje, ki ga oddaja Marija M.

Sašo in Jelena sta zakonca z juga Srbije. Jelena je dobila delo v enem izmed slovenskih podjetij, zato sta sklenila, da bosta svojo življenjsko pot nadaljevala v naši državi. Domovanje sta si našla v ljubljanskih Vevčah. Z lastnico stanovanja Marijo M. sta se dogovorila za najem sobe s souporabo kuhinje in kopalnice za ceno 250 evrov skupaj s stroški. Ko je imela Marija M. manjšo prometno nesrečo in je morala popraviti poškodovano vozilo, se ji je utrnila poslovna ideja. Prepričala je Saša, ki je v Srbiji opravljal delo avtoličarja, da je odšel domov po opremo in ji popravil avto, ona pa mu je odstopila garažo, kjer je lahko opravljal obrt in služil denar za preživetje.

Da bi lahko normalno opravljal delo, je Sašo prodal avto in nakupil še manjkajočo opremo, ki mu je iz Srbije ni uspelo prepeljati. Najprej je popravil omenjeni poškodovani avto, nato pa kupoval poceni poškodovana vozila, jih popravil in prodal naprej. Ker nima slovenskega državljanstva, se je najemodajalka prijazno ponudila, da posodi svoje ime za prepis. Ko je posel stekel, je Saša prepričala, da je denar od prodanih vozil hranil pri njej, češ: »V Sloveniji ti hitro lahko kaj zmanjka.«

Osebni arhiv
Marija M. naj bi najemnike iskala izključno med tujci.

Posel z napako

A ko je Sašo potreboval denar za nakup materiala in avtomobilov za popravilo, se je začelo zatikati. Denar naj bi bil na Hrvaškem, kjer naj bi imela Marija odprt račun. Ker je Sašo vse bolj pritiskal, da želi svoj denar, ter mu je zaradi nezaupanja ime za nakup zadnjega avta posodil znanec, se je odnos z Marijo začel krhati. »Ko sem prišel plačat najemnino za naslednji mesec, se je odločila, da zviša ceno. Od mene je hotela 385 evrov. Po krajšem prepiru sem ji izročil denar in ji sporočil, da se bova konec meseca z Jeleno izselila. Potem je prišla še z nekim listkom in od mene terjala še 90 evrov za povračilo stroškov, a kaj je pisalo na listku, mi ni uspelo razbrati. Ker se nisem želel zapletati z njo, sem ji plačal še to,« nam pove Sašo.

Zamenjane ključavnice

Osebni arhiv
Kam je Marija M. skrila ukradene stvari ostaja neznano.

Ko je naslednje jutro odpeljal Jeleno na delo, je opazil, da je v kleti zamenjana ključavnica, prav tako je bilo novo varovalo nameščeno na garažnih vratih. Ko se je vrnil, je bila zamenjana tudi ključavnica na vhodnih vratih stanovanja. Tako sta z Jeleno v trenutku ostala brez vsega: brez denarja, dokumentov, zlatnine, računalnika, orodja in ostalih pripomočkov. Poleg tega sta na Marijino ime ostala napisana tudi dva avtomobila, ki ju je Sašo popravil in pripravil za prodajo. Ostala sta brez dobrin v vrednosti več tisoč evrov.

Osebni arhiv
Saša z opremo za opravljanje obrti, ki je izginila neznano kam.

Nočna mora

»Štiri dni sva spala v avtu, saj si nisva upala na policijo, ker jaz nisem imel urejenih dokumentov za bivanje,« pove Sašo. Ko jima je zmanjkalo tudi denarja za hrano, sta obupana in besna le odšla na policijsko postajo. »Midva sva tujca, nisem vedel niti, kam naj grem,« njuno zadrego opiše Sašo. Po pogovoru s policisti sta Jelena in Sašo ugotovila, da nista edini žrtvi najemodajalke iz pekla. Policisti naj bi jo že dobro poznali in se z njo ukvarjali že dalj časa, a za zapahe ji še ni bilo treba. Policisti so paru iz Srbije pomagali, da sta si našla prenočišče, se uredila, najedla in malce pomirila. »Policistom sva neizmerno hvaležna. Če ne bi bilo njih, ne vem, kako bi končala,« pove Sašo. A ob tem so ju seznanili tudi z dejstvom, da brez naloga sodišča v stanovanje ne morejo vstopiti in da jima v tem trenutku ne morejo pomagati, da bi prišla do svoje lastnine.

Saša
Jelena in Sašo sta štiri dni živela v avtu.

Pomoč policistov

»Prijazen odnos policistov me je pomiril do te mere, da sem začel razmišljati s trezno glavo. Ne nazadnje sva z Jeleno imela še vedno veljavno najemno pogodbo, najemnino sva plačala in Jelena ima tam še vedno uradno prijavljeno stalno bivališče. Zakaj ne bi smel vstopiti v stanovanje? Izposodil sem si sekiro, odšel do stanovanja in se lotil vrat. Ko so končno popustila, sem naletel na prazno stanovanje. Poklical sem policijo, da bi bila prisotna, da me ne bi na koncu kdo obtožil, da sem komu kaj ukradel,« razloži Sašo. V stanovanju sta našla le nekaj kosov svojih oblačil in nekaj nepomembnih dokumentov. Denar, potni list, zlatnina, prenosni računalnik, tablica, obleke in ostalo je izginilo. Prav tako vse orodje, aparature in material, ki ga je naš sogovornik potreboval za delo.

Zlatko in njegova zgodba

Kasneje je Sašo spoznal še enega od bivših najemnikov Marije M., Zlatka. Tudi on nam pove podobno zgodbo: »Nekaj mesecev je bilo vse v redu, nato pa mi je začela poleg najemnine zaračunavati še stroške, s katerimi nisem imel nič. Enkrat je bila metla, drugič čistila, tretjič internet, ki je delal ali pa tudi ne. Ko sem ji povedal, da na to ne pristanem in si bom poiskal novo stanovanje, me je dobesedno v trenutku izselila. Ko sem bil na terenu, po poklicu sem namreč šofer, je moje stvari prinesla kar k nam v podjetje in jih odvrgla na dvorišče. Pred tem je še izpraznila denarnico, v kateri je bilo 350 evrov, izginilo pa je še nekaj drugih malenkosti. A na policiji so mi rekli, da je to stvar zasebne tožbe ter da bom zelo težko dokazal, da je bil denar res tam.«

Osebni arhiv
Marija M. stanovanje prodaja, kljub temu, da ni lastnica.

Da imajo veliko dela v Vevčah, so nam potrdili tudi policisti, ki pa zaradi zakona o varstvu podatkov konkretnega primera niso želeli komentirati. A viri blizu policije so nam potrdili, da jim Marija M. povzroča veliko preglavic. Kot nam je uspelo izvedeti, naj bi bil njen dosje izjemno debel in le vprašanje časa naj bi bilo, kdaj ji bodo stopili na prste.

Kdo je lastnik stanovanja

Bolj so nekdanji najemniki in Marijine žrtve raziskovali, več neverjetnih dejstev so odkrili. Tako stanovanje, ki ga oddaja v najem, niti ni njeno, temveč je uradno v lasti njene sorodnice Renate C., ki je hrvaška državljanka. A kot pravijo naši sogovorniki, zgolj zato, da Marija lahko skriva prihodke in nemoteno prejema socialno pomoč in pakete Rdečega križa. »Čeprav uradno ni lastnica stanovanja, se je na najemno pogodbo podpisala kar ona – z imenom in priimkom druge osebe,« pojasni Zlatko.

Marija M. in policisti

Marijo M. smo poklicali in jo povprašali, kako komentira obtožbe. Najprej se je želela z nami osebno dobiti, da bi nam pojasnila situacijo, a termina z njo nikakor nismo uspeli uskladiti. Ko smo jo končno ponovno dobili na telefon, pa nam je dejala le, da policijska preiskava še traja in da do konca te izjav ne bo dajala.

Išče nove žrtve

Osebni arhiv
Kljub temu, da lastnica stanovanja Renata C. živi na Hrvaškem, se je z njenim priimkom podpisala kar Marija M.

Medtem Marija že išče nove žrtve, saj je Zlatko v eni izmed trgovin opazil oglas, da oddaja sobo. Saša pa je celo našel oglas, v katerem stanovanje prodaja, čeprav ni njeno. Sašo, ki Marijo neutrudno išče, saj še vedno upa, da mu bo svoje stvari uspelo dobiti nazaj, meni, da se je iz stanovanja izselila. »Skriva se pred mano, skriva se pred finančno upravo, skriva se pred policijo,« pravi.

»To, da smo ostali skorajda brez vsega, tudi brez dostojanstva, bomo preživeli. A najhujše je, da je vse skupaj tako neverjetno, da nam niti domači ne verjamejo, da se je zgodilo. Žalostno je, da ljudje v Bosni, ki so vajeni vsega hudega, ne verjamejo, da obstaja država, ki lahko dopušča kaj takega,« nam za konec pove Zlatko. In res je. Žalostno.