Črno morje

15 mrtvih v brodolomu ladje

STA/B.K.
22. 9. 2017, 17.27
Posodobljeno: 22. 9. 2017, 17.31
Deli članek:

Po brodolomu ribiške ladje z migranti pred obalo Turčije v Črnem morju so danes našli 15 trupel, 15 ljudi pa še pogrešajo, je sporočila obalna straža. V reševalni akciji so rešili 40 migrantov, med njimi nosečnico, ki pa je kasneje v bolnišnici izgubila otroka.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Na morju še vedno iščejo pogrešane migrante, ki so bili na ribiški ladji, ko je ta potonila približno 130 kilometrov vzhodno od Istanbula. Predstavnik lokalnih oblasti v mestu Kandira Mehmet Unal je dejal, da je bilo na ladji 70 migrantov, večinoma Iračanov.

Po poročanju medijev so se migranti vkrcali na ladjo, ki je bila na poti v Romunijo, v turškem mestu Zonguldak, vendar poročila niso potrjena.

Ladja je potonila ponoči zaradi slabega vremena in visokih valov. Zahod Turčije in Črno morje je namreč ponoči prizadela hujša nevihta.

Turčija je postala središče za migrante z vojnih območij, ki iščejo nove poti proti Evropski uniji. Leta 2015 se je na nevarno pot čez morje podalo okoli milijon migrantov, večinoma iz Turčije v Grčijo. Več tisoč jih je na poti izgubilo življenje. Po pritisku mednarodne skupnosti pa je Turčija okrepila varovanje meje na morju.

Število migrantov, ki sedaj prečkajo Egejsko morje, je upadlo, vendar se je pojavila nova pot v EU, in sicer iz Turčije preko Črnega morja v Romunijo. Od sredine avgusta do začetka septembra so ujeli okoli 800 migrantov in deset tihotapcev z ljudmi, ki so skušali prečkati Črno morje.