Uboj fanta

Obtožena Patricija: Vem le, da je prišel krvav iz kuhinje in padel na tla

ss
13. 9. 2017, 06.45
Deli članek:

Patricija Cenček, obtožena uboja fanta Blaža Novaka, se kritičnega trenutka, ko naj bi ga smrtno ranila z nožem, ne spominja.

Samo Strel
Dvaindvajsetletna Jeseničanka Patricija Cenček je od dogodka v priporu.

Tragedija se je zgodila 4. februarja popoldan na Cesti v Prevoje v Vižmarjah, Patricija Cenček pa je nato poklicala interventno številko 112 in povedala, da se je njen fant Blaž Novak sam ranil z nožem v prsi oziroma da je padel na nož. Poškodbe so bile tako hude, da je 30-letnik še isti dan umrl v kliničnem centru.

Policija je dogodek najprej obravnavala kot samomor, podrobnejša preiskava pa jih je pripeljala do zaključka, da je mladenič umrl nasilne smrti. Kot so ugotovili kriminalisti, je bil 30-letnik kritičnega dne v družbi s prijatelji, nato pa je ponj z avtom prišlo dekle. Med potjo je med njima iz neznanega vzroka izbruhnil spor, ki sta ga po najbolj črnem scenariju zaključila doma. Po navedbah iz obtožnice je Patricija v roke vzela kuhinjski nož z rezilom, dolžine 17 centimetrov, in Blažu z vbodom v prsni koš povzročila 11,6 centimetra globoko rano, zaradi katere je izkrvavel oziroma mu je odpovedalo srce.

»Nimam slike, ne poklopi se mi«

Obtožena je včeraj v zagovoru, med katerim je ves čas jokala, poudarila, da je zaradi dogodka še vedno v šoku. Po njenih besedah se ji je poslabšalo zdravstveno oziroma psihično stanje, jemlje močna zdravila, v priporu obiskuje tudi psihiatra. »Poskušam sestaviti, kaj se je dogajalo. Vem le, da je prišel krvav iz kuhinje in da je padel na tla. Ne ločim med tem, kaj se je dogajalo, in tem, kaj se navaja v spisu. Kaj takega Blažu ne bi naredila, saj sem ga imela rada,« je med drugim dejala. Ob tem je še pojasnila, da bi rada sodelovala v postopku, »vendar je to vse, kar lahko zdaj povem«. »Nimam slike, ne 'poklopi' se mi,« je dejala, na vprašanja tožilstva, sodišča in pooblaščenke oškodovanke pa ni bila pripravljena odgovarjati.

Sociopatka z nenadzorovanimi izbruhi

Sodnik Tomaž Bromše je včeraj kot pričo zaslišal tudi oškodovanko Darinko Novak, mamo pokojnika, ki od obtožene v premoženjskopravnem zahtevku terja 40 tisoč evrov odškodnine, in sicer zaradi duševnih bolečin. Tudi Novakova je v solzah pojasnila, da je v sedmih mesecih, odkar so z Blažem in Patricijo živeli skupaj, opazila, da je »nekaj hudo narobe z njo«. Po besedah oškodovanke je obtožena sociopatka z nenadzorovanimi izbruhi jeze. »Brez vsake osnove, vzroka je vzrojila nad njim in skakala vanj,« je dejala in dodala, da sta se prepirala na »tedenski bazi«. Patricija je po besedah priče tudi izjemno posesivna: »Če ni prišel ob uri domov, je bil takoj prepir.« Med prepiri mu je menda govorila, da je ona šef njegovega življenja in še: »Če te jaz ne bom imela, te ne bo imela nobena!«

V torbici naj bi vedno nosila nož

Po besedah mame pokojnika je obtožena v torbici vedno nosila nož, kar je opazila med pospravljanjem njune skupne sobe. Šele po sinovi smrti je izvedela, da ga je, ko sta bila skupaj v družbi, tudi večkrat udarila. »Ko sem se poslavljala od sina, sem na njem opazila modrico. Pozneje sem ugotovila, da ga je nekaj dni prej udarila na nekem rojstnem dnevu,« je dejala in poudarila: »Ta zveza nikakor ni bila normalna.« Oškodovanka je še povedala, da je bil Blaž tik pred tem, da prekine zvezo z dekletom, menda ji je že najel stanovanje: »Preden sem nekaj dni pred njegovo smrtjo odpotovala na Štajersko, mi je dejal, da bo uredil še ta teden, da jo bo preselil ...« Sojenje 22-letni Jeseničanki se bo z zasliševanjem prič nadaljevalo že danes oziroma vsak dan ta teden.