Skrivnostni umor

Kdo je bil »deček v škatli«?

uk
27. 8. 2017, 07.30
Deli članek:

Leta 1957 je mlajši moški odkril truplo dečka, starega okoli pet let. Deček je bil zavit v odejo in spravljen v kartonasto škatlo.

Arhiv
Dečka so dvakrat pokopali brezplačno

Tako imenovani »deček v škatli« je bil najden februarja 1957 v Pensilvaniji in njegov umor je še danes nepojasnjen. Mediji so ga poimenovali »neimenovani ameriški deček« in je še vedno neidentificiran, primer pa je še zmeraj odprt. 

Odkritje trupla

Truplo je odkril mlajši moški, ki je v gozdu v Fox Chasu nastavljal pasti za zajce. Ker je to delal na črno, najdbe trupla ni prijavil policiji. Dečkovo truplo je nato nekaj dni pozneje našel študent, ki sprva prav tako ni želel spregovoriti, a si je dan kasneje premislil in vendarle obvestil policijo. Deček je bil gol, kazal je znake podhranjenosti in nekdo mu je, verjetno po smrti, postrigel lase, saj so se telesa še zmeraj držali skupki las. Zavit je bil v odejo in spravljen v kartonasto škatlo. Na mednožju in gležnju je imel kirurške brazgotine, pod brado pa brazgotino v obliki črke L.  

Preiskava

Arhiv
Marca 2016 je ameriški nacionalni center za pogrešane otroke izdal obrazno rekonstrukcijo dečka.

Dečku so vzeli prstne odtise v upanju, da ga bodo lahko identificirali, a se to ni zgodilo. Skozi vso preiskavo nihče ni prišel do policije z dejansko koristno informacijo. Primer je sicer dobil izjemno medijsko podporo in časnik Philadelphia Inquirer je po okolici raztrosil več kot 40 tisoč letakov z dečkovo fotografijo v upanju, da ga bo kdo vendarle prepoznal, a se to ni zgodilo. Gozd, kjer so našli truplo, je preiskalo več kot 270 policistov in prostovoljcev in našli so dečkovo kapo, šal in robček. Predmeti naj bi pripadali dečku, a preiskovalcev niso vodili nikamor. Policija je nato izdala celo fotografijo dečka, posneto po smrti, kako sedi na stolu, a ga nihče ni prepoznal.

Arhiv
deček v škatli

Teorije

Na plan je prišlo ogromno teorij in večino je policija ovrgla, a nekaj jih je vendarle dovolj kredibilnih, da bi morebiti lahko pripeljale do morilca ali morilcev. Približno dva in pol kilometra od kraja, kjer so našli truplo, se je nahajala sirotišnica in preiskovalec Remington Bristow, ki je primer raziskoval vse do svoje smrti leta 1993, je bil prepričan, da je deček umrl prav tam, truplo pa so nato odvrgli v gozd. Remington je pozneje celo na pomoč poklical vedeževalko, ki naj bi ga odpeljala naravnost na kraj, kjer je bila sirotišnica. Remington je v sirotišnici našel odeje, podobne tisti, v katero je bil zavit deček. Podal je teorijo, da je bil deček neželen otrok pastorke moškega, ki je vodil sirotišnico. Morda celo njegov otrok, ki ga je imel z njo. Pozneje se je namreč očim poročil s svojo pastorko. Remington je verjel, da je bil deček ubit po nesreči in nato odvržen v gozd. Čeprav obstaja nekaj posrednih dokazov, ki potrjujejo to teorijo, pa policija nikoli ni mogla najti neposredne povezave med dečkom in sirotišnico. Upravnika sirotišnice so zaslišali, a naj ne bi bil povezan z dečkom. Poznejši DNK-test je prav tako potrdil, da pastorka ni bila dečkova mati.

Ženska, poznana kot M.

Naslednjo teorijo je leta 2002 podala ženska, ki je znana samo pod črko M. Leta 2002 je povedala, da je njena mati dečka leta 1954 »kupila« in ga zaklenila v hišo, kjer so živeli. Deček je bil v hiši mučen in večkrat spolno zlorabljen, nato pa naj bi ga nekdo v navalu jeze umoril. Sosedje so dejali, da je zgodba izmišljena, a se določeni deli pričevanja vendarle ujemajo z dokazi.