Črna kronika

V Ljubljani aretirani spletni kriminalec priznal krivdo

G.G./STA
26. 8. 2017, 13.37
Posodobljeno: 26. 8. 2017, 13.39
Deli članek:

Makedonski državljan Djevair Ametovski, ki so ga januarja 2014 aretirali v Ljubljani, je priznal očitke glede spletne prodaje ukradenih podatkov o kreditnih karticah.

Profimedia
. Grozi mu do 17 let zapora.

Ametovskega so prijeli v Ljubljani, nato pa izročili v ZDA. 

Prevarant, znan tudi pod vzdevki codeshop, sindrom in sindromx, je med letoma 2010 in 2014 prek svoje spletne strani Codeshop.su prodajal nezakonito pridobljene podatke o kreditnih in debetnih karticah ter osebne identifikacijske podatke.

Omenjene podatke naj bi pridobival od hekerjev, ki so jih kradli finančnim ustanovam in drugim podjetjem s pomočjo t. i. ribarjenja. Pri slednjem gre za obliko spletnega napada, pri katerem se z različnimi prevarami poskuša potencialno žrtev prepričati, da posreduje občutljive osebne podatke.

Skupno je 30-letnik po navedbah tožilstva prodal podatke za okoli 181.000 različnih kreditnih in debetnih kartic. Kupci so nato te podatke izrabili za spletne nakupe ter za izdelavo lažnih kartic za dvigovanje gotovine z bankomatov. S tem so tisoče žrtev z vsega sveta finančno oškodovali za več milijonov dolarjev.