Mobilna verzija
04:45 20. marec 2018

FOTO: Družina Marjance Hudorovac ostala brez doma

ja, Dolenjski list Trebnje
0

Gasilci so v petkovem večeru odhiteli v trebanjsko romsko naselje Vejar. Pogorela sta dva zabojnika, domova sedemčlanske družine Marjance Hudorovac. Je šlo res za požig?

POZAR, hudorovac

Požar so gasili gasilci prostovoljnih gasilskih društev Trebnje, Račje selo, Ponikve in Lukovek. Foto: Vida Hočevar

»Včeraj ob 22.36 sta v naselju Vejar v občini Trebnje zagorela dva bivalna kontejnerja. Ogenj so pogasili gasilci prostovoljnih gasilskih društev Trebnje, Račje selo, Ponikve in Lukovek. Kontejnerja je ogenj popolnoma uničil. Vzrok požara še ni znan,« se je glasilo sobotno poročilo novomeškega regijskega centra uprave za zaščito in reševanje.

Naslednji dan smo izvedeli, da je v pogorelih kontejnerjih v omenjenem trebanjskem romskem naselju živela družina, ki je tja po posredovanju občine Trebnje prišla iz Zagorice. 

POZAR-02

Ogenj je povsem uničil dva bivalna kontejnerja oz. zabojnika. Foto: Vida Hočevar

Brez doma sedem ljudi

Le v nekaj minutah je tako brez doma ostalo kar sedem ljudi: mama Marjanca Hudorovac, hči Rajka, sin Sandi s partnerico in hčerko ter vnuka Gregor in Leja

V času požara družine k sreči ni bilo doma, saj naj bi bila zadnjih nekaj dni odsotna. Po neuradnih informacijah naj bi šlo namreč v tem primeru za požig. 

POZAR-03

Zakaj je zagorelo, bodo sedaj raziskovali policisti, a hitro so zaživele govorice, da je bil ogenj podtaknjen. Foto: Vida Hočevar

Je šlo res za požig?

Tovrstnih informacij predstavnica za odnose z javnostmi na Policijski upravi Novo mesto Alenka Drenik ni potrdila. »Vzrok požara še ni znan. Opravljen je bil ogled, zavarovanje sledi, zdaj pa nadaljujemo preiskavo z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem okoliščin. Z ugotovitvami bo po zaključku preiskave seznanjeno tožilstvo,« se je glasil odgovor Drenikove na naše poizvedovanje o vzrokih požara. 

Marjanca Hudorovac je razumljivo pretresena, ker je ostala brez skromnega bivališča, in pričakuje pomoč pristojnih ustanov. 

POZAR-04

Romi so pretreseni. Foto: Vida Hočevar

Vse več konfliktov

Trebanjski romski svetnik Matija Hočevar je za naš časopis povedal, da se je zadnja leta v romsko naselje Vejar začasno ali stalno prijavilo in priselilo veliko ljudi. Po njegovih besedah med njimi pogosto nastajajo različni konflikti in prepričan je, da te spremembe dolgoročno ne prinašajo nič pozitivnega za njihovo naselje.

POZAR-05

Trebanjsko romsko naselje Vejar sicer velja za eno bolj urejenih, znano je postalo tudi po skupni njivi, na kateri so Romi sadili krompir in si uredili vrtičke. Foto: J. S., arhiv DL

Vaš prispevek