Ognjena stihija

VIDEO: Dalmacija v plamenih - požari se širijo po obali

S.R./STA
17. 7. 2017, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na Hrvaškem zaradi burje še niso uspeli pogasiti požarov, ki so izbruhnili v nedeljo v Dalmaciji, medtem pa je minulo noč dodatno zgorelo tudi na drugih koncih obale.

Reuters
Včeraj so se gasilci in lokalno prebivalstvo z ognjenimi zublji takole borili v bližini Zadra.

V noči na danes so gasilci pohiteli v kraj Tugare pri Omišu, od koder se je požar začel širiti proti Splitu. Borov gozd je bil v plamenih tudi na otoku Hvaru.

Požar, ki se z območja Omiša približuje Splitu, poskuša zajeziti več kot 100 gasilcev z 32 vozili. Pričakujejo pomoč letal za gašenje, a njihove polete ovira močan veter, ki obenem prispeva k širjenju požara. Zaradi požara so morali izključiti lokalni daljnovod.

Reuters
V bližini Zadra so včeraj gasili tudi z letali.

V zgodnjih jutranjih urah je zgorel tudi borov gozd pri kraju Bogomolje na Hvaru, a so gasilci okoli 9. ure sporočili, da jim je uspelo požar omejiti.

Gasilci še vedno gasijo požar, ki je v nedeljo izbruhnil pri Perkoviću v bližini Šibenika. Pomaga jim več letal za gašenje, so potrdili v središču za zaščito in reševanju v Šibeniku. Zaradi požara je bil do 4. ure zjutraj prekinjen železniški promet med Perkovićem in Šibenikom. Pod nadzorom je požar v občini Šestanovac v bližini Splita. Gasilci so pred ognjenimi zublji uspeli rešiti hiše v nekaj okoliških vaseh.

STA
Gozdni požar pri Podgori v Dalmaciji.

Velik požar je zajel tudi črnogorski polotok Luštica, ki se nahaja na vstopu v Kotorski zaliv. Požar se je razširil v gostem borovem gozdu, plameni pa dosegajo višino do 30 metrov, zaradi česar je mogoče zgolj gašenje iz zraka. Pristojne oblasti so danes med peto in osmo uro zjutraj izvedle evakuacijo prebivalcev. Okoli 300 ljudi so preko morja odpeljali na varno.

V Bosni in Hercegovini gasilci poskušajo zajeziti požara, ki sta se razširila na jugu države, v bližini Mostarja in mesta Trebinje.