Grozljivka v Tunisu

Slovencu sta iz slepega sovraštva vzela oko

Mirko Vorkapić
5. 7. 2017, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Severna Afrika po neskončni arabski pomladi postaja vse bolj nevaren, sovražen in temačen življenjski prostor. Tega spoznanja je bila deležna tudi slovenska družina Sanaren. Tunizijca, slepa od sovraštva, sta napadla 17-letnega Dana in mu vzela oko.

Dan in njegova družina kljub brutalnemu napadu zadržujejo pozitivno naravnanost in prepričanje v boljši jutri.

Mama Simona se je s tremi otroki, Valom, Gaio in Danom, priselila v Tunizijo leta 2012 po koncu revolucije. V glavnem mestu Tunisu so se otroci šolali v mednarodni šoli. Tako Dan kot njegova mlajša sestra in brat so se tekom bivanja v Tuniziji dobro asimilirali, spletli veliko prijateljstev in se naučili štirih tujih jezikov. A v arabski pomladi, kot je znano, ni vzbrstela svetla prihodnost in temne sence so turistično priljubljeno destinacijo spremenile v nevaren kraj, kjer tudi na najbolj varovanih območjih glavnega mesta nihče ni zares varen. Pred dnevi so neznanci zabodli dve nemški turistki, napadi, ki so se zgodili v muzeju v Bardoju in na plaži v Soussu, pa še niso povsem pozabljeni. Na žalost Tunizije, kljub zapustitvi države, nikoli ne bosta pozabila družina Sanaren in 17-letni Dan, ki je preživel smrtonosni napad.

Dana je v bolnišnici obiskal takratni tunzijski minister za šolstvo Neji Jalloul in zagotovil sredstva za operativni poseg.

Somrak pomladi

»V Tuniziji smo preživeli vse hude dogodke, o katerih so poročali svetovni mediji. Policijske ure so bile tudi naš vsakdanjik. Po pravici povedano večina teh dogodkov ni vplivala na naše življenje tam. Nikoli se nismo počutili ogrožene ali v nevarnosti,« je o življenju družine v Tunisu dejal Dan. Ker so bili vsi angažirani v številne družbene dejavnosti, so med domačini imeli veliko spoštovanja. »Sodelovali smo pri organizaciji številnih dobrodelnih dogodkov, sama pa sem tudi enkrat tedensko delala v sirotišnici,« je povedala Danova mama Simona. Družina je imela rada deželo, kjer je prebivala, toda dogodki, ki so se zgodili na večer 18. marca letos, so mamo in njene otroke prisilili zapustiti državo.

Družina je živela v starodavni Kartagini, v neposredni bližini punskega pristanišča in le 800 m stran od predsedniške palače.

Opazovala sta ga na vlaku in mu sledila

Dan je z mlajšima bratom in sestro obiskal sošolko in prijateljico, ki ji je pomagal pri učenju. Val in Gaia sta se odločila prespati pri Danovi sošolki, zato se je Dan odpravil domov sam. Iz središča mesta se je odpeljal z vlakom in izstopil blizu doma, v zgodovinski Kartagini, predmestju Tunisa. »Izstopil sem in se odpravil domov kot po navadi. Nisem videl, da sta za mano izstopili še dve osebi. Ura je bila 22.04 in v soboto zvečer je tisto območje polno ljudi,« pripoveduje Dan. Približala sta se mu 23- in 26-letni moški. Eden je prišel za njegov hrbet in z razbito steklenico piva mladeniču želel prerezati vrat. »Takoj ko sem začutil pritisk na vratu, sem reagiral in odrinil osebo. Nato je prišel drugi in skupaj sta me držala ter večkrat udarila v glavo. Poskusila sta me spraviti na tla, a jima ni uspelo, nato me je prvi izmed njiju zabodel v levo oko,« grozljivo izkušnjo opisuje 17-letnik. Storilca sta mu vzela nahrbtnik s šolskimi zvezki in telefon ter zbežala v neznano.

Želela sta ga umoriti zaradi barve polti

»Ti ljudje trpijo zaradi svoje nevednosti in se maščujejo za svojo bedo. Njihov strah pred drugačnim, ki jim je vcepljen od rojstva, je vzrok njihove agresivnosti,« je povedala Simona Sanaren.

Dan je hudo krvavel iz očesa, vratu in brade, a je bil vseeno toliko priseben in pri močeh, da je stekel do bližnje picerije, kjer je skušal poiskati pomoč. »Samo gledali so me,« pove Dan, ki se je moral do doma prebiti sam, medtem ko je za seboj puščal krvavo sled. V bolnišnici so ugotovili, da njegovemu levemu očesu ni več pomoči in da bo nanj ostal slep. Policija je štiri dni po napadu z Danovo pomočjo odkrila napadalca, ki sta razkrila motiv napada. Dana sta poskušala umoriti, ker je svetlopolt in tujec. V času napada sta bila Tunizijca tudi močno opita. Po napadu se je družina iz varnostnih razlogov preselila k prijateljem, saj so storilci vedeli, kje Sanarenovi bivajo. Tunizijski mediji so dogodek pometli pod preprogo, čeprav je Dana v bolnišnici obiskal tunizijski minister za šolstvo in priskrbel sredstva za stroške operativnega posega. O dogodku je bilo obveščeno tudi ministrstvo za zunanje zadeve, medtem ko je zavod za zdravstveno zavarovanje zavrnil kritje ostalih stroškov zdravljenja, ki so bili po besedah Simone Sanaren ogromni. Dva tedna pred njihovim odhodom iz Tunizije je tožilstvo zavrnilo dosje o napadu na Dana z obrazložitvijo: »Pomanjkanje informacij.«