Zmanjšano prišteven

V kakšnem stanju je 35-letnik umoril svojega brata in babico?

G.G./STA
3. 6. 2017, 14.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Izvedenec psihiatrične stroke je nedavno pregledal 35-letnega Marka A., ki je osumljen dvojnega umora na Krasu. Ugotovil je, da osumljeni v času kaznivega dejanja ni bil neprišteven, temveč zmanjšano prišteven, poročajo Primorske novice.

Manuela Doso
Vasico Lukovec v občini Komen, ki šteje manj kot 40 duš, je konec marca pretresla vest o grozljivem zločinu.

Petintridesetletnik je po ugotovitvah policije 20. marca v vasi Lukovec pri Štanjelu z uporabo hladnega orožja oz. orodja umoril 31-letnega brata in 80-letno babico, trupli pa nato obglavil ter glavi sežgal v peči. Policijo je nato poklical sam in ob prihodu policistov dejanje tudi priznal.

Premestili so ga na mariborsko psihiatrijo

Predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič je za Primorske novice potrdila, da so prejeli izvedensko mnenje psihiatrične stroke, pa tudi obvestilo o premestitvi osumljenega v mariborsko enoto forenzične psihiatrije. Tam pripor prestajajo osumljeni, ki imajo duševne motnje in druge podobne zdravstvene težave. Kaj je ugotovil sodni izvedenec, uradno ni znano, neuradno pa osumljeni v času kaznivega dejanja menda ni bil neprišteven, temveč zmanjšano prišteven.

Na sodišču so za časnik pojasnili, da je tožilstvo že predlagalo, da v preiskavi izvedenca psihiatrične stroke še dodatno zaslišijo, pojasnil bo tudi razloge za premestitev obdolženca. Zaslišali ga bodo prihodnji teden.

a upravi za izvrševanje kazenskih sankcij razlogov za premestitev niso mogli pojasniti zaradi varstva osebnih podatkov, piše časnik. Osumljeni je bil v koprskem priporu od sredine marca. Preiskovalna sodnica je zanj po šesturnem zaslišanju odredila pripor in takoj odredila izvedensko mnenje psihiatrične in psihološke stroke.