Uničujoč požar

V ognjenih zubljih umrl tudi pes Gaston

Janja Ambrožič, Dolenjski list
16. 5. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ko je Alojz Plavec iz Vrhovega pri Mirni Peči v nedeljo šel pogledat v hlev, ali je krava že telila, ni opazil nič nenavadnega. Že čez nekaj minut pa je gorel gospodarski objekt.

Janja Ambrožič
Najprej je bilo videti, da je uničeno samo ostrešje

»Točno ob petih zjutraj sem šel v hlev, ker sem čakal telička. Šel sem mimo petih odprtih oken v gospodarskem objektu, v katerem smo imeli zajce, kokoši, mačke, koze, na vrhu pa ropotijo. Še pes Gaston se je zjutraj zaril v slamo, ki smo jo imeli tam,« je nekaj ur pozneje pripovedoval Plavec.

Janja Ambrožič
Z zadnje strani ni bilo videti tako hudo, kot je bilo.

Gorelo kot bakla

Ugotovitve policije
Najverjetneje je kriva napaka v električni napeljavi.

Ko je prišel v hišo – bilo je mogoče tri minute po tistem, ko je prišel iz hleva –, je slišal, da nekaj poka. Najprej je mislil, da se sliši od soseda, a ko je pogledal skozi okno, je ugotovil, da gori pri njih.

Takoj je poklical gasilce, skupaj s sinom pa začel gasiti. Hitro so prišli sosedi in gasilci iz Jablana, kmalu še gasilci iz PGD Mirna Peč, Globodol, Hmeljčič in poklicni gasilci iz GRC Novo mesto. »Tukaj je bilo 40, 45 gasilcev. Dobro so opravili svoje delo in se jim zahvaljujem, pa tudi sosedom. Ko je bil požar pogašen, so nam pomagali še pospravljati,« je dejal Plavec.

Janja Ambrožič
Domači so po odhodu gasilcev še sami čistili pogorišče.

Ostrešje in živali

Ostrešja objekta, velikosti 18 x 6 metrov, niso mogli rešiti, prav tako ne večino živali, ki so bile takrat v njem, najbolj hudo pa mu je zaradi psa.

Napaka ali podgana?

Alenka Drenik s PU Novo mesto je sporočila, da prve ugotovitve policistov kažejo na to, da bi lahko bil vzrok za nastanek požara napaka v električni napeljavi. Plavec pa meni drugače: »Tam, kjer je začelo goreti, ni nobene elektrike. Mislim, da je kakšna podgana jedla pri piščancih, kjer je bila luč, in se ji je vnela dlaka. Ko jo je začelo peči, pa je stekla na podstrešje.«

Janja Ambrožič
Živali v hlevu so se zadušile z dimom in večini ni bilo pomoči.

Najprej so škodo ocenili na 10 tisočakov, a se je pokazalo, da je ogenj uničil konstrukcijo, zato bodo objekt podrli, kar pomeni, da je škoda znatno večja, vsaj 50 tisoč evrov. »Za našo družino je to velik strošek, saj v službo hodi samo žena. Lastnik domačije je sicer mladoletni sin,« je še rekel sogovornik in omenil, da stavba ni bila zavarovana.