Afera Baričevič

Nekdanja tožilka igra na karto zastaranja

ss
4. 5. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Suspendirana tožilka Dragica Kotnik se na ljubljanskem okrajnem sodišču brani pred očitki zlorabe uradnega položaja in izdaje tajnih podatkov. Bo jutri vendarle podala svoj zagovor?

STA
Suspendirana tožilka Dragica Kotnik.

Družbo Kotnikovi na zatožni klopi dela novinar Mitja Lomovšek, ki je obtožen napeljevanja tožilke k nedovoljenemu početju.

Mediaspeed
»Globoko grlo«: očitki se nanašajo na dogodke iz marca 2011, ko naj bi Kotnikova izročila tožilske dokumente Lomovšku, ki je bil v tistem času sodelavec spletnega portala Požareport, obtožena pa sta takrat tudi intimno prijateljevala.

V ozadju sodne sage je afera Baričevič, očitki pa se nanašajo na dogodke iz marca 2011, ko naj bi Kotnikova izročila tožilske dokumente Lomovšku, ki je bil v tistem času sodelavec spletnega portala Požareport. Obtožena sta takrat tudi intimno prijateljevala, čeprav je pozneje Lomovšek v predlogu za pregon, ki ga je razposlal tudi medijem, Kotnikovo obtožil »posilstva, spolnega nadlegovanja in spolnega zasužnjevanja« ...

Vabilo sprejela v policijskem spremstvu

Sojenje Kotnikovi in Lomovšku je sicer že vrsto let na mrtvi točki, pravzaprav se sploh še ni začelo, saj še nihče od njiju ni podal zagovora, tudi zato, ker se je vmes zamenjalo pet sodnikov oziroma sodnic, svoje pa je k temu prispevala še Kotnikova, ki so jo v hram pravice večkrat vabili zaman. Konec marca so jo policisti prijeli v Kopru in jo odpeljali na ljubljansko okrajno sodišče, kjer je končno prevzela vabilo na narok, razpisan za jutri ...

Primer tik pred zastaranjem

Sojenje Kotnikovi in Lomovšku se sploh še ni začelo, tudi zato, ker se je vmes zamenjalo pet sodnikov, svoje pa je z izostanki prispevala še Kotnikova. 

Primer se sicer nevarno spogleduje z zastaranjem. Očitki Kotnikovi se, kot rečeno, nanašajo na marec 2011, zastaralni rok glede na očitke pa je šest let, torej je že potekel. Ljubljanskim okrajnim sodnikom sicer kljub temu ostaja nekaj časa, saj pri obravnavi upoštevajo zakonske določbe o teku in pretrganju zastaranja, ki govorijo o nedosegljivosti obtoženca, skoraj zagotovo pa ga nimajo dovolj, da bi jim primer uspelo pravnomočno zaključiti ...

Policistoma očitala malomarno preiskavo

Kot je znano, je Kotnikova kot tožilka specializiranega oddelka policistoma Dušanu Mikolčeviču in Alešu Conradiju očitala, da 2. februarja 2010, ko so psi na Oražnovi razmesarili lastnika, zdravnika Sašo Baričeviča, med ogledom nista raziskala sumov navzočnosti neznanca v stanovanju, na kar naj bi kazala kri pri stikalu, in suma mučenja živali, na kar naj bi kazal na kraju najdeni dildo. Mikolčevič in Conradi sta se zagovarjala za zaprtimi vrati, konec avgusta predlani sta bila tudi na drugi stopnji (pravnomočno) oproščena.

STA
Afera z bulmastifi je bila ena prvih, ki se je »prilepila« na takratno notranjo ministrico Katarino Kresal, predvsem pa na njenega partnerja Mira Senico.

Oprostilne sodbe in odstopi od pregonov

Sodniki so pravnomočno oprali krivde tudi kinologinjo Alenko Černe, ki je izdala vzrejno dovoljenje za enega od bulmastifov, za nekdanjo državno sekretarko na kmetijskem ministrstvu Sonjo Bukovec pa je tožilstvo med sojenjem umaknilo obtožni predlog za domnevno zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic v postopku vračanja dveh bulmastifov Baričeviču, po tem ko sta (že) marca 2006 na Oražnovi napadla in pogrizla nič hudega slutečega Stanislava Megliča.  

Obsojen edino nekdanji komandir

Edini, ki ga je v zvezi s sodnimi postopki, ki so sledili aferi, doletela obsodba, je takratni komandir viške policijske postaje Franc Marolt. Ker je eni od policistk na lovu za fotografijo mrtvega Baričeviča, ki je po dogodku zakrožila po spletu, neupravičeno brskal po telefonu, na katerem je imela tudi »osebne fotografije, kočljive in nekočljive, ki bi jih lahko videl,« je bil jeseni 2012 pravnomočno obsojen na štiri mesece zapora s preizkusno dobo dveh let.