Narok za umor

Po grozovitem dejanju Tomi molčal

Gabrijel Toplak
22. 4. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Obdolženi Tomi Kolar naj bi novembra lani v zapuščenih prostorih poleg največjega nakupovalnega središča vzel življenje tri leta starejšemu brezdomcu.

Gabrijel Toplak
Tomi Kolar ne želi priznati krivde za očitano dejanje.

Včerajšnji predobravnavni narok za 38-letnega brezdomca Tomija Kolarja, ki mu obtožnica očita, da naj bi 23. novembra lani v zapuščenih prostorih nekdanjih zaporov poleg največjega mariborskega nakupovalnega središča vzel življenje 41-letnemu Ludviku Pukšiču, je bil na las podoben prejšnjim. Kakor hitro se je začel, se je tudi končal. Trajal je le sedem minut.

Imel premalo časa

Tragičnega novembrskega dopoldneva je okrvavljeno truplo na jogiju našel njegov sostanovalec in poklical policijo, ki je na pokojniku našla kar dvanajst vbodnih ran.

Tokrat za prekinitev sicer ni poskrbel obtoženi, ki je, denimo, na prvem naroku sodnici Danili Dobčnik Šošterič zanikal svojo identiteto, na naslednjih sojenjih pa kar po vrsti odslavljal odvetnike, češ da z njimi nikakor ne more sodelovati. »Krivec« preložitve je bil njegov novi, že peti odvetnik, Viktor Osim, ki je sodišče med drugim nagovoril: »Danes zjutraj (včeraj, op. p.) sem šele prvič videl spis obtoženega, saj sem v sredo večji del dneva bil v Ljubljani, kjer sem imel sodno obravnavo. Jutri (danes, op. p.) ga bom šele lahko preučil. Sodišče prosim, da razpiše obravnavo po prvomajskih praznikih. Zadeve ne poznam dovolj dobro, zato tudi ne bom vložil nobenega dokaznega predloga.« Dodal je, da sodišču še predlaga zaslišanje Kolarja pred sodnim senatom, a mu je Dobčnik Šošteričeva svetovala, da bi predobravnavni narok vseeno opravili, zato ga je razpisala 8. maja.

Na poti proti Hrvaški

Morilec, kot mu očita okrožna državna tožilka, naj bi se žrtve lotil z nožem na grozovit in zahrbten način, za kar mu grozi najmanj 15 let zapora. 

Okrožna državna tožilka Mateja Artenjak očita Kolarju, da je na grozovit in zahrbten način umoril svojega »sostanovalca«. Lotil naj bi se ga z nožem, za kar mu grozi najmanj 15 let zaporne kazni. Tragičnega dopoldneva je okrvavljeno truplo na jogiju sredi razdejane sobice našel njegov sostanovalec. Policisti so na pokojniku našli kar dvanajst vbodnih ran, osumljenega pa so prijeli še isti dan, ko se je zgodil umor, v kraju Osluševci, ko je peš hodil proti meji s Hrvaško.

Krivde na želi priznati

Sicer pa je bilo mogoče na prejšnjih sojenjih takoj razbrati, da Kolar ne misli priznati krivde za očitano dejanje. Sodišču je dal tudi takoj vedeti, da se ne bo skliceval na stanje neprištevnosti ali bistveno zmanjšane prištevnosti. Prav zato je odslovil četrtega odvetnika Sašo Jenčiča, ki je v začetku tega meseca sodišču predlagal še imenovanje novega izvedenca psihiatrične stroke. Ta bi med drugim ocenil, ali je pri obdolženemu prisotna kakršnakoli duševna motnja, ki bi lahko vplivala na to, da ne bi bil sposoben razumeti pomena svojega ravnanja, a se Kolar s tem nikakor ni strinjal.