Zaklenjen v kopalnico

Policist o grozi 12-letnika: »Želim si, da nikoli ne bi videl fotografij«

S.R.
11. 1. 2017, 19.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Policisti so v nedeljo na poziv zdravstvenega osebja obiskali bolnišnico Dixie Regional Medical Center, iz katere so poročali o primeru šokantno podhranjenega otroka. 12-letnika je v bolnišnico pripeljal njegov oče, potem ko ga je našel zaklenjenega v kopalnico.

Washington County Jail
36-letno Brandy K. Jaynes so obtožilo zlorabe otroka s povzročitvijo hudih telesnih poškodb.

Brandy K. Jaynes, dečkovo 36-letno mati iz mesta Toquerville, je okrožno tožilstvo v ponedeljek obtožilo zlorabe otroka s povzročitvijo hudih telesnih poškodb. Preiskava je sicer še v teku, zaradi česar bi obtožnica znala postati še obsežnejša.

Preiskovalci, ki so na podlagi naloga za preiskavo obiskali dečkov dom, so poročali o naravnost grozljivih razmerah, ki so jih opisali z izrazi, kot sta »mučilnica« in »zaporniška celica«. Tako je bila celotna kopalnica polna iztrebkov, v kadi je ležalo nekaj praznih konzerv fižola, vrata kopalnice pa so imela na zunanji strani nameščeni dve ključavnici. V kopalnici je bila za nadzor nad otrokom nameščena tudi video kamera, za dajanje navodil pa elektronska varuška. Poleg tega so bila stikala za luči prelepljena z lepilnim trakom, tako da je deček najverjetneje dneve preživljal v popolni temi.

Glede na policijsko poročilo je dečkova mati dejala, da je sin želel spati v kopalnici in da ga je občasno tja zaklenila, da se mu ne bi nič zgodilo, kadar je sama zdoma. Dejala je še, da ga je zaradi podhranjenosti hranila s proteinskimi napitki.

Šerifov namestnik David Crouse je v torek dejal: »Videl sem fotografije, grozljive so. Doživel sem že veliko stvari, vendar je to ena tistih, ki jih nikoli ne pozabiš. Želim si, da nikoli ne bi videl fotografij.« Povedal je še, da je bil deček v kopalnico zaklenjen vsaj eno, morda pa celo dve leti, ob prihodu v bolnišnico pa je tehtal zgolj 14 kilogramov. Podobno je primer opisal zdravnik, ki je dečka prejel v oskrbo. Pravi, da je bil to najhujši primer podhranjenosti v njegovi dolgoletni karieri.

Preiskovalci se sicer sprašujejo, kako je mogoče, da primera nihče ni prijavil, saj naj bi dečka iz šole izpisali že pred tremi leti, medtem ko sta njegova sorojenca šolo še naprej obiskovala normalno, pri tem tudi sama nikomur nista izdala, kaj se dogaja za domačimi vrati. V torek še ni bilo jasno, koliko sta o dogajanju sploh vedela. Eden od njiju naj bi preiskovalcu sicer dejal, da je z bratom nazadnje govoril pred več kot šestimi meseci. Oba pa naj bi bila zdrava, prav tako na njima niso našli znakov nasilja ali zlorabe.

Ugotoviti želijo tudi to, kakšno vlogo je pri tem odigral oče, ki se je od Jaynes ločil že pred leti, vendar še vedno ni znano, ali je živel v hiši in kdaj pred to nedeljo je imel zadnji stik s sinom.