Brez sramu

Oropali cerkev Svetega Jerneja

Sašo Avramovič
11. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Župnišče in cerkev sv. Jerneja sta bili v preteklih dneh tarči dolgoprstneža. Ukradel je denar, uničil okno in več vrat, k sreči pa je pri miru pustil sakralne predmete.

Svet24
Župnišča, cerkve, kapele , …, so zadnja leta na žalost vse pogosteje tarča nepridipravov.

Sveti Jernej je vasica v občini Slovenske Konjice z malo manj kot 200 prebivalci. Tam med drugim stojita župnišče in cerkev sv. Jerneja, ki sta bila v preteklih dneh tarči dolgoprstneža. »V soboto v zgodnjih jutranjih urah smo v kraju Sveti Jernej opravili ogled kraja vloma v cerkev in župnišče. Neznanec je iz notranjosti župnišča odtujil okoli 300 evrov gotovine. Pri vlamljanju je skupno povzročil za okoli 2500 evrov škode,« so sporočili iz celjske policijske uprave (PU).

Župnik prijavil na policijo

K sreči je nepridiprav pri miru pustil sakralne predmete, če ne bi bila skupna škoda bistveno večja.

Župnija je sicer v soupravi, tu pa že dobro leto in pol deluje Jože Brezovnik, ki je župnik sicer tudi v Ločah. Kot nam je povedal, ga sicer v času vloma ni bilo v cerkvi, saj živi v Ločah, cerkev oziroma župnijo pa zgolj upravlja. O tem, da nekaj ni v redu oziroma da se je nekaj zgodilo, ga je obvestil eden od domačinov, nato pa je zadevo prijavil na policiji. »Po vsej verjetnosti je bilo vlomljeno v noči na soboto, saj je bilo v isti noči vlomljeno v še dve stanovanjski hiši v Svetem Jerneju in okolici,« je dodal Brezovnik. Nepridiprav je v župnišče vlomil skozi okno, ki ga je poškodoval, iz tamkajšnje pisarne pa nato pobral denar. Poškodoval je tudi dvoje vrat v župnišču in tudi tista, ki vodijo v cerkev. »V cerkvi ni bilo denarja, tako da tam ni ničesar ukradel,« je pojasnil Brezovnik. K sreči je tat na miru pustil sakralne predmete, če ne bi bila skupna škoda bistveno večja.

Iz leta v leto vse več

Župnišča, cerkve, kapele … so v zadnjih letih na žalost vse pogosteje tarča nepridipravov. Samo lani je bilo v teh objektih storjenih okoli 150 kaznivih dejanj (vlomi, tatvine, vandalizem, skrunitve …). »Največ kaznivih dejanj zoper sakralne objekte se je zgodilo na območju PU Ljubljana, sledita PU Maribor in PU Celje,« je sporočil tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference Tadej Strehovec.

Zaskrbljeni v vrhu slovenske cerkve

Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) Andrej Glavan in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore sta se danes sestala s premierom Mirom Cerarjem. Sogovorniki so izrazili zaskrbljenost zaradi povečanega števila vlomov v župnišča in cerkve ter različnih oblik verske nestrpnosti.