Usoden sestop

Simon z Velikega Oltarja zdrsnil v smrt

lt
3. 1. 2017, 20.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na predzadnji dan pravkar minulega leta se je mnogo prezgodaj končala življenjska pot rosno mladega, komaj 22-letnega Simona iz Trzina.

osebni arhiv
Med osvajanjem vrhov ga je vzela gora.

Dekletova elegija

Najine mlade oči vidijo svet, ki ga ni. Kjer zvezde na nebu ljubezni žarijo le za mlade oči. Ko me pogledaš v oči, v ognju neskončnem telo zažari. Moje oči komaj čakajo, da spet pogledajo v tvoje. Se vidiva na drugi strani gore. Tvoja.

Izkušeni planinec, plezalec in alpinist Simon Kurent, član Alpinističnega odseka Kamnik, se je usodnega dne na Veliki Oltar odpravil s svojim dekletom. Ljubezen do gora ju je povezovala vse od začetka njunega prijateljstva in vsak prosti trenutek sta izkoristila za obisk gora, pa ne glede na to, ali je bilo to v letnih ali zimskih razmerah. Nič hudega sluteč sta se namenila pred koncem leta opraviti še enega izmed številnih lanskih vzponov. Vendar je bil ta žal tudi Simonov zadnji.

Težave pri sestopu

Razmere so bile ugodne, vreme jasno, sončno, burja se je umirila, tudi snežna podlaga je bila stabilna, le rahlo poledenela, zato sta uporabile dereze. A prav slednje naj bi bile krive za padec. Hoja z derezami je zelo nevarna tudi za izkušene gornike. Po vsej verjetnosti se je Simon z eno derezo zataknil ob drugo ali v hlačnico, zaradi česar je padel in zdrsnil. 

Izguba za mnoge

V reševalno akcijo so se vključili pripadniki GRS Mojstrana, truplo ponesrečenega planinca in njegovo spremljevalko pa so v dolino prepeljali s helikopterjem Slovenske vojske. 

Številni ljubitelji gora, ki so Simona poznali, so se zavili v žalost in, kot pravijo, bodo pogrešali njegovo neverjetno energijo in dobro voljo. Praznina pa je nastala tudi v kolesarskih krogih. Simon se je namreč vse od otroštva ukvarjal s kolesarstvom, bil je član KD Rog Radenska, v zadnjih treh letih pa član KD Alpe, v okviru katerega je sodeloval v amaterski kolesarski ekipi in z njo nastopil tudi na svetovnem amaterskem kolesarskem prvenstvu v Italiji.