Ogabno dejanje

Pri Hrastniku spolno zlorabili mačko?

žk
21. 12. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V kraju blizu Hrastnika so našli hudo poškodovano mačko, ki je kazala znake spolne zlorabe. Žival so morali uspavati, obdukcija pa bo odkrila vzrok poškodbe.

Animal Angels
Sliko smo zaradi grozljivih poškodb zameglili.

V Podkraju pri Hrastniku so krajani navajeni potepuških mačk. Kot nam je povedala ena od prebivalk, ni tako redko, da se v njihovo naselje pripeljejo neznanci in se tam odvržejo živali, ki se jih želijo znebiti. A tega, kar so videli ta konec tedna, niso doživeli še nikoli. Ena od prostoživečih mačk je namreč imela težave z odvajanjem blata in je težko hodila.

Kazenski zakonik za mučitelja živali, ki je s svojimi dejanji povzročil smrt živali, predpisuje do tri leta zaporne kazni. 

Grozljivo odkritje

Odpeljali so jo k veterinarju, kjer so jo očistili. Zaradi velike kepe blata so ji bili prisiljeni obriti dlake v okolici zadnjika in pri tem naleteli na grozljiv prizor. Odkrili so namreč poškodbe, ki vzbujajo sum, da je ubogo žival nekdo spolno zlorabil. Poškodbe so bile na žalost tako hude, da je bil veterinar žival prisiljen uspavati. Da bi ugotovili, kaj je povzročilo smrt živali, so jo poslali na obdukcijo v Ljubljano.

O dogodku je bila obveščena tudi veterinarska inšpekcija, če bo obdukcija potrdila spolno zlorabo, pa bo zoper neznanega storilca podana tudi kazenska ovadba. Za kaznivo dejanje mučenja živali, zaradi katerega žival pogine, je predvidena kazen do treh let zapora.

Ostri odzivi

Kdo je storilec? Uporabnica facebooka je zapisala: „Če dajo krajani Podkraja oči dobro na peclje, bi se ga dalo najti. Ta izrodek je najverjetneje MOČNO popraskan!“

Sliko uboge živali je na družbenem omrežju Facebook objavilo društvo za zaščito živali Animal Angels, pri katerem so nas opozorili, da trenutno še ni znano, kaj je v resnici krivo za smrt, in da bo treba na rezultate obdukcije počakati do drugega leta. Kljub temu se je na facebook usul plaz ogorčenih komentarjev, veliko tudi takih, ki bi jih lahko označili za sovražni govor. »S tako pošastjo bi bilo treba isto narediti in ga zrezati na kose, ker ni vredno, da živi,« se je jezila ena izmed uporabnic družbenega omrežja.

Test DNK

Številni uporabniki facebooka so pozivali k ukrepom, s katerimi bi lahko odkrili morebitnega storilca. Tako jih je nekaj pozvalo k zbiranju sredstev, s katerimi bi lahko plačali test DNK. Predstavnica društva Animal Angels nam je pojasnila, da takega testa seveda ni mogoče izvesti in zanj tudi ni zakonske podlage. Zato je zbiranje denarja v ta namen neplodno, na prvi pogled plemenit namen pa bi lahko kdo izkoristil tudi v slabe namene.