Skrivnostna smrt

VIDEO: Je Putin umoril rusko Lady Diano?

uk
28. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kot smo poročali, je devetnajstletna Diana Lebedeva, ena od tako imenovanih ‘ruskih zlatih mladostnikov’, umrla v prometni nesreči v Švici. Mnogi menijo, da ni šlo za nesrečo.

Youtube
Diana je ruskim mladostnikom svetovala glede mode.

Reuters
Platona Lebedeva je dal Putin zapreti leta 2003, nato pa je bil leta 2014, nekaj mesecev po pomilostitvi Hodorkovskega, izpuščen tudi on.

Diana, ki so jo prijatelji imenovali tudi ruska lady Di, po popularni britanski princesi Diani, je predstavljala glamurozno življenje ruskih bogataških najstnikov. Bila je namreč vnukinja 59-letnega Platona Lebedeva, ki je bil obsojen na 11-letno zaporno kazen zaradi pranja denarja in utaje davkov. Bil je tudi znan kot eden največjih nasprotnikov Putinove politike, tako da so mnogi verjeli, da je bil proces proti njemu zrežiran in da je bil dejansko politični zapornik. Slednje so verjeli tudi pri Amnesty International. Prav zaradi tega mnogi Putinovi nasprotniki verjamejo, da je šlo za umor in ne nesrečo.

Nesreča

Devetnajstletnica je potovala s prijateljem Azerjem Jagubovim, 23-letnim sinom azerbajdžanskega poslovneža. Kot kaže, je Azer izgubil oblast nad vozilom znamke BMW X6, prebila sta zaščitno ograjo ter zgrmela v švicarsko jezero Lugano. Trupli obeh so našli v avtomobilu. Oba sta se izobraževala v Švici, njuno smrt pa je že potrdilo rusko veleposlaništvo. Trupli obeh naj bi po obdukciji prepeljali v Rusijo.

Zvezdnica

Diana je veljala za eno največjih zvezdnic tako imenovane ruske »zlate mladine,« bila je tudi izjemno dejavna na družbenih omrežjih. Premožnim mladim je svetovala glede mode in modnih trendov. Mnogo njenih prijateljev je že pisalo na njen profil in eden od njih je zapisal: »Ne morem verjeti, da te ni več na svetu. Diana, v mojih mislih boš zmeraj desetletna punčka, ki sem jo srečal na verandi.« 

Reuters
Lebedev je bil poslovni partner Mikhaila Hodorkovskega (na fotografiji).

Umor ali objestnost?

Mnogi trdijo, da naj bi Diano umorili ruski tajni agenti ter tako dodatno pritisnili na njenega dedka in starše, ki imajo še zmeraj precej vpliva v Rusiji. Nekateri celo trdijo, da gre za resno opozorilo Putina »svoji zlati mladini«, ki naj bi pozabili, kdo jim dejansko daje kruh, saj se obnašajo, kot da bi oni vladali Rusiji. To predvsem boli srednji in nižji razred ruskega naroda, ki na bogataške mladostnike gledajo z zavistjo in hkrati s prezirom.

Verjetnejša pa je teorija, o kateri sumi tudi švicarska policija, da sta bila preminula vpletena v ilegalne cestne dirke, ki se jih udeležujejo bogati razvajeni mladostniki in postajajo vse večji problem po vsej Evropi. Zaradi dirk je umrlo že precej nedolžnih soudeležencev v prometu.

Vsekakor bosta obdukcija in analiza nesreče pokazali več o smrti obeh mladostnikov.