Iztiril vlak

VIDEO in FOTO: Grozljiva železniška nesreča, mrtvih več kot 120 ljudi

S.R.
20. 11. 2016, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Okoli enajste ure ponoči je v bližini mesta Kanpur v Indiji s proge iztirilo štirinajst vagonov potniškega vlaka, pri čemer je umrlo najmanj 100 oseb, več kot 200 pa jih je bilo ranjenih.

STA
Med potniki naj bi bile po poročanju lokalnih medijev številne družine, nekateri pa naj bi bili namenjeni na poroko.

Prostovoljci in železniška policija so več ur reševali ujete pod prevrnjenimi vagoni, iz razbitin pa so povlekli številna trupla, je na kraju dogodka povedal generalni direktor policije Daljeet Chaudhary.

Vlak je v bližini vasi Purwa, ki leži blizu industrijskega mesta Kanpur, iztiril ob tretji uri zjutraj po lokalnem času, v zmečkanih razbitinah pa je bilo ujetih več sto ljudi. Zaenkrat poročajo o vsaj sto smrtnih žrtvah.

"Zjutraj nas je zbudil neizmeren hrup. Bila je popolna tema, zvok pa je bil oglušujoč," je dejal eden od potnikov, ki je na kraju nesreče čakal s svojo družino.

Na kraju dogodka so prvo pomoč nudile reševalne službe, osebe s težjimi poškodbami pa so bile prepeljane v bolnišnice v Kanpurju.
Trenutno še ni popolnoma jasno, zakaj je vlak iztiril, ustrezni organi pa so že začeli preiskavo nesreče. Indijski minister za notrane zadeve Rajnath Singh je sporočil, da je reševalno akcijo usklajevala nacionalna enota za odziv na nesreče.

Po besedah predstavnikov železnic so za potnike, ki so zaradi nesreče obtičali, na proge poslali dodatne vlake. "Prav tako skušamo očistiti progo in čim hitreje dokončati popravila," je povedal tiskovni predstavnik železnic na severu in osrednjem delu države.

Kanpur je eno glavnih železniških vozlišč v Indiji, ki ga dnevno prečka več sto vlakov. Železniške nesreče so v Indiji sicer pogoste, večina pa jih je posledica človeške napake ali zastarele opreme. Vlaki so priljubljeno prevozno sredstvo za milijone Indijcev, obsežno železniško omrežje v Indiji pa za prevoz dnevno uporablja približno 23 milijonov ljudi.

STA
Oblasti so na prizorišče napotile več sto pripadnikov vojske, policije in drugih reševalnih enot, ki se do ponesrečencev prebijajo s pomočjo posebnih škarij za rezanje kovine.