Piroman

Namesto sveče je prižgal lovsko prežo

Sašo Avramovič
17. 11. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Lovska družina Gorica je ostala brez svojih dveh lovskih prež, nekdo ju je pred dnevi požgal. Za zdaj ni znano, ali gre za istega storilca, a verjetnost je velika.

Profimedia
Člani lovske družine so jezni in ogorčeni.

Lovska družina Gorica je, kot so nam sporočili, oškodovana za okoli 4000 evrov. Toliko namreč staneta material in delo za postavitev obeh prež.

Prvi november je dan, ko ljudje množično obiskujemo grobove in se s cvetjem ter prižiganjem sveč poklonimo spominu na mrtve. Na ta dan, ko se večino časa zadržujemo na pokopališčih, pa se je za zdaj še neznani storilec odpravil na Vrtojbensko-Biljenske griče nad Vrtojbo – ne na pokopališče, ne na sprehod, prav tako ne na lov. Njegov namen v gozdu je bil samo eden.

Ugotovili čez dva dni

Ko je prispel do ene od lovskih prež Lovske družine Gorica, jo je, meni nič tebi nič, zanetil. Člani lovske družine so požgano prežo opazili dva dni pozneje. Zgorela je skoraj do tal, ostale so le še nosilne stene. Škoda je precejšnja. »Okoli dva tisoč evrov,« je povedal gospodar lovske družine Zdenko Kuzmin.

Tokrat tri kilometre stran

A to še ni vse. Nekaj dni pozneje je ista lovska družina ugotovila, da jim je nekdo požgal še eno lovsko prežo, tokrat na drugi lokaciji, približno tri kilometre (zračne linije) od prve požgane preže, v bližini Volčje Drage. Zopet je zgorela celotna preža, zopet je bilo škode za okoli dva tisoč evrov. Toliko namreč staneta material in delo za postavitev takšne preže. »Predvidevamo, da sta bili obe požgani 1. novembra,« je dejal Kuzmin. Ni še znano, ali gre za istega storilca, a verjetnost je velika, glede na to, da naj bi bili preži zažgani isti dan.

arhiv svet24
Kuzmin nam je posredoval fotografijo s prizorišča nad Vrtojbo.

Zakril vse sledi

Predsednik Lovske družine Gorica Igor Zadravec je povedal, da ima lovska družina skupno 16 velikih prež; zdaj so ostali brez dveh, ki ju bodo morali obnoviti na lastne stroške.

Našli ga še niso, niti ne vedo, kdo bi to lahko bil. Za sabo je namreč zakril vse sledi. Kaj pravijo policisti? Dobili so prijavo o obeh požigih,glede na zbrana obvestila in druga ugotovljena dejstva pa bodo, kot je sporočil Dean Božnik, tiskovni predstavnik PU Nova Gorica, na novogoriško okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi sumastoritve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Predsednik Lovske družine Gorica Igor Zadravec je povedal, da imajo skupno 16 velikih prež; zdaj so ostali brez dveh, ki ju bodo morali zaradi nespametnega dejanja požigalca (ali dveh) obnoviti na lastne stroške.