Skrivnostna zastrupitev

Ljubljančanka Maja zastrupila in okradla 82-letnega Pavla

Robert Marin
10. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Petintridesetletna Maja Magister se brani pred očitki, da je zastrupila 82-letnega prijatelja, med njegovo oskrbo na nevrološki kliniki pa še okradla ...

M24
Obdolženka je nekaj let bivala kot podnajemnica v Pavlovi hiši, kjer sta spletla tesno prijateljstvo, ki se je nadaljevalo tudi pozneje, ko se je Magistrova že odselila.

Za povzročitev posebno hude telesne poškodbe Ljubljančanki grozi do 10 let zapora, za veliko tatvino pa je predvidena kazen do pet let zapora. Včeraj se je pred ljubljanskim okrožnim sodiščem nadaljevalo sojenje z zasliševanjem prič in sodne izvedenke toksikološke stroke Majde Zorc Karlovšek.

Spomnimo. Magistrova je po navedbah tožilstva 25. junija 2010 svojemu prijatelju Pavlu R. v kavo podtaknila najmanj eno tableto leponexa, ki spada v skupino antidepresivov in se uporablja za zdravljenje shizofrenije. Pavle je pristal na nevrološki kliniki, medtem pa naj bi mu Magistrova ukradla še avto, denarnico z 240 evri, telefon in ključe stanovanja.

Za povzročitev posebno hude telesne poškodbe Ljubljančanki grozi do 10 let zapora, za veliko tatvino pa je predvidena kazen do pet let zapora.

Z leti spletla tesno prijateljstvo

Obdolženka je namreč nekaj let bivala kot podnajemnica v Pavlovi hiši, kjer sta spletla tesno prijateljstvo, ki se je nadaljevalo tudi pozneje, ko se je Magistrova že odselila. Pavle jo je večkrat odpeljal na počitnice v tujino; na Maldive, v Egipt, dvakrat sta potovala v Grčijo. Kritičnega dne oziroma za vikend sta bila namenjena v Terme Čatež. Pred odhodom sta se ob Dunajski cesti ustavila še na kavi, ko pa sta se usedla nazaj v avto, se je Pavle po navedbah Magistrove začel peniti okrog ust. Kot še pravi obtoženka, je nato poklicala policijo, Pavle pa jo je prosil, da poskrbi za njegove stvari, ki jih tožilstvo v obtožnici navaja kot ukradene ...

Didi najprej obremenil, potem obrnil ploščo

Klozapin je priljubljen med odvisniki

Zdravilo leporex je priljubljeno na črnem trgu, odlikuje pa ga tako imenovani nokavt učinek, ki ga cenijo heroinski odvisniki, izkoriščajo pa tatovi in spolni iztirjenci.

Oškodovanec je v preiskavi Magistrovo oziroma Didi, kot jo kliče, precej obremenil. Med sojenjem pa je obrnil ploščo in je dejal, da je vse bolj prepričan, da se je v resnici zastrupil s tabletko, ki jo je vzel kritičnega dne zjutraj, dobil pa že pred časom od neke prostitutke za večjo spolno moč, saj je predvideval, da jo bo v toplicah potreboval, da bosta z Didi seksala. Vendar izvedeniško mnenje toksikologinje Zorc Karloškove ni ravno v prid njegovim navedbam, s svojim pričanjem pa je precej obremenila tudi obdolženko.

V krvi in urinu imel sledi klozapina

Ob sprejetju na kliniki ob 10.20 so Pavlu vzeli vzorec krvi in urina, v katerem so našli sledi klozapina (0,13 mg/l) – snovi, ki se po besedah izvedenke uporablja za zdravljenje psihoz, v Sloveniji pa je zdravilo od konca 80. let registrirano kot leponex. Kot je pojasnila Zorc Karlovškova, so leponex včasih precej predpisovali, danes pa zaradi številnih stranskih učinkov izjemno redko. Bolj priljubljen je na črnem narkomanskem trgu, odlikuje pa ga tako imenovani nokavt učinek, ki ga cenijo heroinski odvisniki, izkoriščajo pa tatovi in spolni iztirjenci.

Življenje mu je rešila zdravniška intervencija

Glavna obravnava se bo nadaljevala 14. decembra. 

Oškodovanec je ob sprejetju kazal znake šoka, predvsem zaradi nizkega srčnega tlaka, njegovo življenje je bilo po navedbah Zorc Karlovškove ogroženo, rešila pa ga je hitra zdravniška intervencija. Izvedenka »bi glede na podatke v spisu lahko sklepala, da je oškodovanec učinkovino spil s kavo« – po njegovih navedbah okrog 8.30. Rešilec je bil namreč na kraju nekaj minut čez 10. uro, klozapin pa začne delovati že po 15 minutah, v uri in pol pa nekako doseže vrhunec. Kot je še dejala izvedenka, tabletke za večjo spolno moč klozapina ne vsebujejo. Lov na resnico se bo nadaljeval 14. decembra.