Aretacija tudi v Mariboru

S trgovanjem z ljudmi služili do pol milijona evrov na leto

M.K./STA
6. 8. 2016, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Italijanski orožniki so minulo noč izvedli policijsko akcijo zoper mednarodno kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s trgovino z ljudmi. Pri tem so v sodelovanju s slovensko in madžarsko policijo prijeli štiri ljudi, in sicer v italijanskih deželah Lombardija in Veneto ter v Sloveniji in na Madžarskem.

Reuters
Organizirali so prevoz v tovornjakih več kot sto ilegalcev (fotografija je simbolična).

Mednarodno kriminalno združbo so iz Milana vodili ljudje pakistanskega rodu. Preko fiktivnih podjetij in z uporabo lažnih dokumentov je združba organizirala prevoze in vstope ilegalcev iz Pakistana, Bangladeša in Afganistana, in sicer iz Madžarske proti Italiji in naprej proti severnoevropskim državam.

Po podatkih orožnikov so organizirali prevoz v tovornjakih več kot sto ilegalcev. V vozilih je bilo tudi po skoraj 40 oseb. Združba naj bi s trgovino z ljudmi letno zaslužila približno pol milijona evrov.

Aretacija tudi v Mariboru

V petkovi akciji orožnikov so bile aretacije tudi v Sloveniji in na Madžarskem. Preiskovalni sodnik iz Trsta je evropski priporni nalog tako izdal tudi za eno osebo v Mariboru.

Člani kriminalne združbe so od vsakega prebežnika za prevoz pobirali med 350 in 500 evrov.

Z Generalne policijske uprave (GPU) so naknadno sporočili, da orožniki iz italijanskega Vidma zaključujejo preiskavo, v kateri jim v določenih delih pomagala tudi slovenska policija.

V Sloveniji so tako prijeli posamezne pribežnike, informacije pa so preko Evropola posredovali sosednjim zainteresiranim državam. V priporu v Sloveniji je en človek iz združbe, ki jo preiskujejo italijanski varnostni organi, so še navedli na GPU.

Vsi štirje pridržani so pakistanskega rodu, eden med njimi s prebivališčem v Milanu. Policija sicer preiskuje še enega Pakistanca s prebivališčem v Chioggi v bližini Benetk. Vse štiri pridržane obtožujejo, da so z najetim kombijem organizirali vstop v Nemčijo vsaj za pet oseb. Posameznike pa sumijo še drugih ilegalnih prevozov prebežnikov, tudi preko slovenskega ozemlja. Eden od aretiranih naj bi v preteklosti zaradi drugega zločina že pristal v celjskem zaporu.