Kradli v Eurospinu

Ukradeno plačali, a obsojeni

Janja Ambrožič / Dolenjski list
3. 8. 2016, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Šest Romov lani nakradlo za več kot 600 evrov živil in posteljnine, a so jih kmalu dobili. Račun so poravnali, a je novomeško tožilstvo kljub temu spisalo obtožbo.

J. A.
Od leve proti desni: Valentin Kovačič - Feri, Veronika Stojko, Bojan Kovačič - David, Katarina Novak, Bojana Brajdič - Nastja in Elvis Kovačič.

Trije romski pari so januarja lani v trgovini Eurospin v Novem mestu v voziček naložili za več kot 600 evrov živil in posteljnine ter jo popihali mimo blagajne, ne da bi plačali račun. Pred kratkim jih je dosegla roka pravice.

Kraja jih je drago stala: vrnili so ukradeno blago in plačali račun, po letu in pol pa morali še na sodišče.

Okrožna državna tožilka Nada Črnugelj je med branjem obtožnice med drugim povedala, da so obtoženci 23. januarja 2015 v prodajalno v Bršljinu vstopali ločeno. V skupni voziček so nalagali artikle, potem pa, ne da bi poravnali kupnino, odšli iz trgovine, pa čeprav so jih opazovali tako kupci kot prodajalci, posnele pa so jih tudi nadzorne kamere. »Storilci so plačali 642 evrov škode, ki so jo povzročili trgovini,« je med drugim povedala tožilka in omenila, da je Eurospin umaknil predlog za pregon storilcev. A kot je razvidno iz zapisanega, je tožilstvo pri njem vztrajalo.

Peterica krivdo priznala

Po plačilu ukradenega blaga je trgovina umaknila predlog za pregon treh romskih parov, a je tožilstvo v Novem mestu vseeno spisalo obtožbo.

Pet od šestih obtoženih je krivdo priznalo, sodnica Tadeja Predanič pa jim je izrekla pogojne kazni. Valentin Kovačič - Feri, ki je bil doslej že obsojen zaradi lahke telesne poškodbe in krive ovadbe, je dobil štiri mesece v preizkusni dobi dveh let, njegova partnerica Veronika Stojko, s katero ima dva mladoletna otroka, stara štiri in deset let, se je sprijaznila z dvema mesecema v preizkusni dobi dveh let. Veronika je edina od obtoženih, ki je zaposlena; kot romska pomočnica dela na Osnovni šoli Šmihel in prejema 400 evrov plače. Preostali živijo od socialnih pomoči in otroških dodatkov, kar v primeru para, ki ima tri otroke, na mesec nanese tudi dobrega tisočaka.

Bojana Brajdič - Nastja, mati štiriletne hčerke, je bila doslej že obsojena zaradi tatvine, zato je dobila šest mesecev zapora v preizkusni dobi treh let. Bojan Kovačič - David, ki je bil že obsojen zaradi prikrivanja in ropa (to je bilo že leta 2005 in 2008), si je prislužil šest mesecev zapora v preizkusni dobi petih let, njegova partnerica Katarina Novak, s katero ima tri otroke, pa je zaradi svoje doslej čiste preteklosti dobila le dva meseca v preizkusni dobi dveh let.

Kradli, ker niso imeli hrane

Partner Bojane Brajdič - Nastje, Elvis Kovačič - Veni, je na sodišče prišel iz zapora, kjer od februarja prestaja šestmesečno kazen, ki si jo je prislužil z veliko tatvino. Ker je njegova kartoteka res bogata (tatvine, prikrivanje, goljufija), je tožilka zanj predlagala zaporno kazen, s katero pa se ni strinjal.

»Če mi boste izrekli pogojno obsodbo, krivdo priznam, sicer pa ne. Zaporna kazen se mi zdi prehuda, saj smo še uporabne artikle vrnili v trgovino in še račun smo plačali. Kradli smo zato, ker nismo imeli hrane, vem, da to ni prav,« je med drugim dejal v svoj zagovor. Sodnica ga je opozorila, da niso na tržnici in naj se izjasni, ali krivdo prizna ali ne, kar je namen predobravnavnega naroka. Postopek zoper njega so na koncu izločili iz postopka, kar je predlagala tudi tožilka. Pred končno odločitvijo namreč potrebujejo sodbo, iz katere bo razvidno, ali je potreben še preklic pogojne obsodbe.