OBLETNICA

Tijanina smrt bo rešila številne otroke

Simon Rosc
26. 7. 2016, 07.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Tudi Slovenci smo spremljali kruto zgodbo Tijane Jurić, ki je pred natanko dvema letoma izginila in so jo nato 13. dan iskanja našli mrtvo in zakopano. Njen krvnik Dragan Đurić pa je bil obsojen na 40 let zapora.

Arhiv Svet24
Đurič je lani z avtom zbil Tijano, jo zvezal, odpeljal in zadavil, njeno truplo pa pokopal na deponiji na obrobju Somborja.

»Pretekli sta dve leti, odkar moje Tijane ni več. Mislil sem, da bo čas ublažil bolečino, a je ta sčasoma samo še močnejša. Ko izgubiš otroka, čas ne more pomagati,« je za srbske medije povedal Tijanin oče, Igor Jurić. Zgodba Tijane je julija 2014 presunila ves Balkan. Tudi Slovenci smo tiste dni držali pesti, da bi bilo s Tijano vse v redu, a žal ni bilo tako. Po večdnevni iskalni akciji so jo našli umorjeno in zakopano. Zaradi okrutnih dejanj, poskusa posilstva in uboja, so storilcu Draganu Đuriću dosodili 40 let zapora in ga nato premestili v najbolj zloglasni srbski zapor Nova skela, kjer so zaprti najhujši srbski zločinci.

Novi kazenski zakonik bi prinesel strožje kazni in številne novosti.

Pripravlja Tijanin zakon

»Odkar nimam več Tijane, je vse, kar me skrbi, varnost otrok in želim izboljšati tisto, kar v naši družbi ni najbolje urejeno. Živim Tijanino življenje in mislim, da je to moja dolžnost. Tijana mi je odprla mnogo vrat, omogočila mi je, da pomagam drugim, in me na neki način zadolžila, da pazim na varnost otrok,« je povedal Jurić.

Oče zdaj načrtuje še uveljavitev Tijaninega zakona, ki bi izboljšala varnost otrok v državi. V več krajih v Srbiji bo civilna iniciativa pod imenom Fundacija Tijana Jurić, ki jo je ustanovil njen oče, oktobra začela zbirati podpise za sprejetje novega kazenskega zakonika, ki bi zaostril kazni in uvedel nekatere spremembe. Med drugim register pedofilov, doživljenjsko zaporno kazen, register pogrešanih oseb pa tudi obvezen pouk v šolah na temo spolnega nasilja in splošne nevarnosti, ki otrokom grozi vsak dan.