Pripeljali so se in ...

Ne nasedajte lepim besedam: oškodovali so jo za 4500 evrov

T.L.
6. 7. 2016, 14.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Štirje so se pripeljali, eden je oškodovanko zamotil, čez nekaj ur je ugotovila, da je oškodovana za več tisoč evrov.

Dolenjski list
Slika je simbolična.

Včeraj nekaj po 11. uri so bili policisti obveščeni o drzni tatvini na območju Škofljice. Ugotovili so, da so se okoli 9.30 ure do stanovanjske hiše pripeljali štirje moški vozilom neznane znamke in barve. Eden od njih je s pogovorom zamotil oškodovanko, drugi je medtem vstopil v hišo in izvršil tatvino nakita in denarja. Z dejanjem so žensko oškodovali za približno 4500 evrov.

Ste ga videli?

Policija je posredovala še opis moškega, ki je ogovoril oškodovanko. Moški je močnejše postave, visok 170 centimetrov, temnejših las in urejenega videza, star pa je med 40-50 let. Govoril je slovensko, oblečen pa je bil v temnejšo srajco in kavbojke ter imel obute čevlje rjave barve. 

Policija z novimi opozorili

Ob tem policija opozarja, da se kazniva dejanja, ki so izvršena na opisan način in o katerih so že obveščali javnost, najpogosteje pojavljajo na odročnih krajih. Najpogosteje se dogaja dopoldan ali čez dan, ko so večje možnosti, da so doma starejše osebe. Storilci praviloma delujejo v paru ali pa jih je skupini večih.  

Cilj nepridipravov je, da na prostora izvabijo stanovalce. Pri tem navajajo različne razloge: ali z namenom odkupa domačih živali, odkupa kovin ali drugega materiala, opravljanje storitev (polaganje kanalizacije). Vedno pristopijo na način, da bi pridobili zaupanje potencialne žrtve. Medtem pa, ko se žrtev posveča "kupcem", sostorilci neopazno vstopijo v objekt, ga preiščejo in odtujijo določene predmete (najpogosteje denar in nakit). Po dejanju skupaj kraj zapustijo, oškodovanec pa nekaj ur po dogodku ugotovi, da je žrtev kaznivega dejanja.

Policija priporoča, da so občani skrajno previdni v primerih, ko se pri njih pojavijo neznane osebe (če tudi je samo ena oseba, ker sostorilci lahko nekje v bližini), ki iz različnih razlogov želijo potencialno žrtev izvabiti iz objekta. Občan ima možnost ali osebo odsloviti ali pa se odzvati. V kolikor se odzove, priporočamo, da vedno zaklenejo vhodna vrata, ključ vzamejo s seboj pa če tudi stopijo samo "za vogal". Pomembno je tudi, da si zapomnijo osebni opis, opis vozila, reg. označba, smer odhoda. 

Podatke, opažanja, lahko občani sporočijo na eno izmed telefonskih številk policije: intervencijsko 113, anonimni telefon 080 1200 ali na najbližjo policijsko postajo.