Zloraba položaja

Čakajoč Reberca

ss
16. 6. 2016, 16.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nekdanjemu madridskemu veleposlaniku Petru Rebercu grozi prisilna privedba na ljubljansko orožno sodišče, kjer ga že dolgo pričakujejo, da poda svoj zagovor.

sta
Peter Reberc se je o krivdi izrekel že oktobra predlani, potem pa ga na ljubljanskem okrožnem sodišču niso več dočakali.

Za Reberca je bil predobravnavni narok razpisan že oktobra predlani, na njem krivde ni priznal, potem pa so ga na sodišče vselej vabili zaman, saj vabil sploh ni prevzemal oziroma se je izgovarjal, da je bolan.

11.490 evrov je nekdanji veleposlanik zapravil za nakup različnega orodja, od macol do vrtalnih strojev. 

Zgodba se je ponovila v začetku tedna, nekdanjega madridskega veleposlanika pa na Tavčarjevi spet pričakujejo danes. Na zadnjem naroku so namreč prebrali izvedensko mnenje psihiatra Petra Preglja, ki je ocenil, da je Reberc sposoben sodelovati na glavni obravnavi. Če Reberca tudi danes ne bo, pa je sodnica že prejšnjič napovedala, da bo zanj odredila prisilne ukrepe.

Nekdanjega veleposlanika na sodišču spet pričakujejo danes.

Nabavil si je celo puščavskega skakača

Spomnimo. Nekdanji veleposlanik, doma iz Jelšan pri Ilirski Bistrici, je iz Madrida letel iz treh razlogov. Prvi očitek je bil, da je sredi leta 2010 uslužbenki veleposlaništva naročil, naj spremeni datum na enem od blagajniških prejemkov, ki ga je nato podpisal in poslal uslužbencu kabineta predsednika vlade.

Arhiv Svet24
Nekdanji madridski veleposlanik Peter Reberc.

Drugi očitek je bil, da si je prisvojil za okoli 2500 evrov računalniške opreme, in zadnji, da je v času trajanja mandata, od februarja 2007 do avgusta 2010, nabavil več 10.000 evrov vredno zalogo gospodinjskih pripomočkov, orodja, knjig in bencina ter si omislil celo puščavskega skakača.

V tem kazenskem postopku mu tožilci očitajo zlorabo uradnega položaja ter več kaznivih dejanj poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.