Tragedija

Benjamin umrl blizu doma

Janja Ambrožič
25. 5. 2016, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Usoda. Tako bi lahko z eno besedo opisali prometno nesrečo, ki se je v nedeljo ob pol dvanajstih zgodila v Sobenji vasi, naselju v brežiški občini. Vzela je življenje 31-letnega domačina Benjamina Jalovca, ki je umrl le nekaj sto metrov od domače hiše. Gre za sedmo smrtno žrtev prometnih nesreč letos na območju PU Novo mesto.

Facebook
Benjamin Jalovec je bil poln optimizma, rad je potoval, ta fotografija pa je nastala v Grčiji. Nesreča, v kateri je umrl, se je zgodila pod Sobenjo vasjo, prav blizu doma.

Tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik je o tej nesreči zapisala: »Policisti postaje prometne policije Novo mesto so opravili ogled, zbrali obvestila in ugotovili, da je 31-letni motorist vozil motorno kolo znamke Kawasaki po lokalni cesti iz smeri Sobenje vasi proti Globočicam. V nepreglednem ovinku je zapeljal na levo smerno vozišče in trčil v avtomobil, ki ga je iz nasprotne smeri pravilno pripeljala 57-letna voznica. Zaradi hudih poškodb je motorist umrl na kraju nesreče. Enaintridesetletni motorist med vožnjo ni uporabljal motoristične čelade in ustrezne zaščitne opreme.«

Sobenja vas žaluje – Letos so umrli trije pešci, dva motorista, potnik na traktorju in voznik tovornega vozila. Lani tak čas še nihče.

Odpravili smo se v Sobenjo vas. »Beni je bil res prijazen in ustrežljiv pob, res ne vem, kako se mu je to lahko zgodilo,« pove soseda, ki živi nasproti njegove domače hiše, v kateri je zadnja leta sam živel v spodnjem nadstropju, njegov starejši brat Bojan z družino pa nad njim. Njuna starša sta se preselila v Krško in sinovoma pustila hišo, ki sta jo zgradila, lučaj od vasi pa sta si postavila manjšo brunarico, kamor sta rada prihajala. 

NA PIKNIK 

Nedelja je bila sončna, dan je bil kot nalašč za piknike, zato sta se Benjaminova starša odločila, da bodo pri brunarici pekli. Bojan je šel z družino na kosilo k tastu in tašči, Benija pa sta poklicala, naj se jima pridruži pri kosilu. Zdaj je jasno, da se ni najbolj pametno odločil, ko se je brez čelade usedel na motor, a marsikdo ga razume, saj je vedel, da ga od cilja loči le nekaj sto metrov.

Dan po nesreči so ob cesti, kjer se je veliko prezgodaj ustavilo Benjaminovo življenje, gorele tri sveče, ki so mimoidoče opominjale na tragični dogodek. Na asfaltu je bilo videti sledi zaviranja. Cesta je na tistem delu res ozka, vidljivost dodatno zmanjšuje še visoka trava ob njej. Kot da vse skupaj še ne bi bilo dovolj hudo, izvemo, da se je mladenič zaletel v sorodnico, očetovo sestrično, ki se je takrat vračala iz službe.

»O Benjaminu in Bojanu res lahko govorimo samo najboljše, takih fantov zlepa ne najdeš,« reče soseda z druge strani ceste in omeni, da je bil Beni tudi aktiven gasilec. Doda, da je istega dne kot Benjamin umrl še en vaščan, a on je bil bolan.

VELIKO POTOVAL

»Z motorjem je prevozil že kar nekaj kilometrov, z avtomobilom pa je bil dnevno na cesti, tudi zaradi službe, ker je delal v prodaji. Prevozil je Slovenijo, Hrvaško, hodil je v Francijo in Belgijo. Rad je potoval, vsako leto je šel kam daleč, tudi na Filipinih je že bil,« pove brat, ki kar ne more verjeti, kaj se je zgodilo.

Benija se bodo prijatelji in svojci spominjali kot veseljaka in športnika, ki je rad igral nogomet in hodil v fitnes, bil pa je tudi fant, ki mu je bilo mar za soljudi, kar je dokazoval z odnosom do sosedov in z delom v domačem gasilskem društvu.