Slovenski džihadist

Žavbi bi kaj lahko končal v Italiji

J.P./STA
20. 5. 2016, 12.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Okrožno sodišče v Ljubljani je potrdilo, da je izdalo sklep, po katerem se Roka Žavbija, ki naj bi v Italiji rekrutiral potencialne borce za Sirijo, preda Italiji. Če bo sklep pravnomočen, bodo odredili policiji, da predajo izpelje v desetih dneh.

Arhiv Svet24
Po presoji Žavbijeve odvetnice Lare Mikuž obstajajo utemeljeni razlogi proti predaji.

Zoper sklep okrožnega sodišča je dovoljena pritožba, o kateri odloča Višje sodišče v Ljubljani. Če pa bo sklep o predaji pravnomočen, bo okrožno sodišče odredilo policiji, da v desetih dneh izpelje predajo. "To praviloma pomeni, da naši varnostni organi pripeljejo zahtevano osebo do meje ali pa na primer na letališče, kjer jo prevzamejo varnostni organi države prosilke," so pojasnili na okrožnem sodišču.

Odvetnica Mikuževa odločitve sodišča ni želela komentirati. "Zadeva je precej bolj kompleksna, zato je v tej fazi postopka ne bom komentirala," je dejala in dodala, da "vsekakor obstajajo utemeljeni razlogi, da se Žavbija Italiji ne izroči".

Zaradi napake

Slovenska policija ga je prijela pred dvema tednoma na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo, ki ga je izdal preiskovalni sodnik sodišča v Benetkah. V Italiji je namreč zoper njega izdan sklep o preiskavi. V Italiji naj bi rekrutiral in radikaliziral potencialne borce. Učil naj bi jih, kako ravnati z orožjem in kako priti do sirskega bojišča.

Njegova odvetnica je na sodišče vložila pripombo na predlog za njegovo izročitev Italiji. Pojasnila je, da je to storila zaradi napake, ki so jo po njenem mnenju v evropskem nalogu za prijetje in predajo storili Italijani.