Črna kronika

Pozor! Na spletu se predstavljajo kot begunci iz Sirije, hočejo pa vaš denar

STA/G.G.
28. 10. 2015, 12.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Goljufi so vedno v teku s časom. Nekateri prek spletnih oglasnikov izkoriščajo tudi trenutno begunsko krizo.

Twitter
Ponarejen potni list dodajo kot dokazilo.
Preveč sočutni uporabniki bodo morali biti pozorni tudi na sirske vdove, ki želijo živeti v Sloveniji, vendar najprej potrebujejo nov potni list, ki jim je zgorel v napadu ISIS, opozarjajo v SI-CERT.

Slovenski nacionalni odzivni center za obravnavo varnostnih incidentov na internetu (SI-CERT) je prejel več prijav prevare, ko se goljuf predstavlja kot begunec iz Sirije, ki potrebuje pomoč pri nakupu avtomobila ali prenosu denarja.

Brezvestni prevaranti apelirajo na naša čustva, opisujejo vojne grozote, žalostne življenjske zgodbe, ki naj bi se jim zgodile. Ob tem računajo na sočutje sicer previdnega uporabnika, ki bi iz želje pomagati za trenutek pozabil na sumljive okoliščine.

SI-CERT je prejel več prijav tovrstnih prevar, vsakokrat pa so goljufi vzpostavili stik prek portala avto.net. "Sicer se podobne prevare dogajajo na vseh spletnih oglasnikih, le da do sedaj nismo zaznali primera, ko bi tudi tam goljufi izkoriščali begunske zgodbe," pravijo v odzivnem centru.

Kako potekajo prevare?

Prevare, ki se trenutno dogajajo prek spletnih oglasnikov, potekajo tako, da se na prodajni oglas javi kupec, ki se predstavi kot Sirec oz. Sirka. Pogovarja se s pomočjo spletnega prevajalnika, slovenščina je težko razumljiva in polna nenavadnih izrazov. Želi kupiti naš avtomobil, ki ga bo bo prevzel šele pozneje, ko bo lahko zbežal iz Sirije in prišel živet v Slovenijo.

Obljublja nakazilo denarja vnaprej, obenem pa potrebuje tudi našo pomoč pri prenosu družinskega bogastva, ki mu ga je zapustil npr. pokojni zakonec. Svojo pripoved goljufi podkrepijo z najrazličnejšimi zgodbami o bojih, eksplozijah, žrtvah in napadih, o obglavljanjih in posilstvih ISIS. Pišejo npr. v imenu vdove, ki je v zadnjih bojih izgubila moža in sina.

Goljufivi kupec pošlje ponarejeno potrdilo o nakazilu denarja, nakazilo pa je še večje od zahtevane cene. S prepričevanjem prodajalca pripravijo do tega, da razliko v ceni nakaže na transakcijski račun, ki naj bi pripadal transportni družbi ali kakšnemu drugemu posredniku (npr. zavarovalnici), v resnici pa gre za goljufa. Prodajalec je tako zaveden in ne da bi prejel kakršnokoli nakazilo denarja, svoj denar nakaže goljufu. Ponavadi gre za stroške v višini nekaj sto evrov.

Še vedno padajo na 'nigerijsko' prevaro

V drugem delu prevare, ki je znana kot "nigerijska", pa goljuf išče pomoč pri prenosu velike količine denarja. Kot pomočniku nam obljublja velik delež tega bogastva. Prejšnja leta so se pojavljali primeri, ko so pisali ameriški marinci, ki so v Iraku našli Huseinov zaklad, sedaj bodo očitno sirske vdove, opozarjajo v SI-CERT.

Za prenos tega bogastva mora žrtev vedno vnaprej plačati neki manjši znesek (ki ga goljufi upravičijo s stroški odpiranja posebnega transakcijskega računa, zavarovanja prenosa ...). Tudi v tem primeru žrtev ostane brez bogastva in brez nakazanega denarja, gre pa za t. i. "advanced fee fraud" - prevaro, v kateri goljufi v zameno za manjše vnaprejšnje nakazilo obljubljajo bogato poplačilo.

Glede na IP-naslove pošiljateljev teh sporočil gre v večini primerov za zahodne države podsaharske Afrike, kot so Slonokoščena obala, Nigerija, Kamerun. Goljufi kot potrdilo, da gre za verodostojno osebo, priložijo svojo fotografijo in skeniran potni list. Fotografija je ukradena, potni list pa slabo ponarejen.