Črna kronika

Nekdanja mariborska direktorica osumljena zlorabe položaje

STA
8. 10. 2015, 15.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mariborski kriminalisti so ta teden na podlagi prijave lastnika podjetja preiskovali sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zaradi česar so v torek opravili več hišnih preiskav in za nekaj časa pridržali nekdanjo direktorico družbe. Neuradno gre za nekdanjo mariborsko svetnico Marjano Kreitner.

Mediaspeed

Kot so danes pojasnili na Policijski upravi Maribor, naj bi nekdanjo direktorico sumili, da je zlorabila svoj položaj s tem, da je v začetku leta prekoračila svoja pooblastila in za okoli 1,9 milijona evrov povezani družbi, v kateri je sama direktorica, prodala nepremičnino družbe brez soglasja lastnika. Glede na sklenjeno kupoprodajno pogodbo bi kupnino matični družbi plačali z neposrednim plačilom hipotekarnim upnikom oziroma bankam.

Z doslej zbranimi obvestili so kriminalisti ugotovili, da kupnina ni bila plačana hipotekarnim upnikom za poplačilo bančnih terjatev, temveč so bile te terjatve prenesene na Družbo za upravljanje terjatev bank, ki jih je maja letos na javnem razpisu prodala novoustanovljeni družbi iz okolice Lendave. Družbo je maja sicer ustanovil odvetnik iz okolice Lendave, vendar je bila nato prodana češkim lastnikom s sedežem na Cipru.

Osumljena direktorica je bila sicer še isti dan izpuščena iz pridržanja, kriminalisti pa bodo, še dodajajo na Policijski upravi Maribor, po koncu kriminalistične preiskave in ko bodo zbrani vsi dokazi, svoje ugotovitve predstavili pristojnemu državnemu tožilstvu.

Časnik Večer je poročal, da je bila pridržana nekdanja direktorica podjetja Motus CEE Marjana Kreitner, pri poslih pa naj bi ji pomagal odvetnik Avguštin Vuk. Kreitnerjeva je dolgo delovala tudi v mariborski lokalni politiki, saj je bila med drugim mestna svetnica in predsednica mestnega odbora LDS, od koder je v prejšnjem mandatu izstopila. Osem let je bila na čelu Mariborske razvojne agencije, lani pa je tik pred lokalnimi volitvami izstopila še iz SMC, ker se s še nekaj člani ni strinjala s predlagano listo kandidatov za mestne svetnike.