Črna kronika

V Mariboru so klali na črno, za vrat dobili policijo

J.P.
26. 9. 2014, 15.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kriminalisti SKP PU Maribor so zaključili z zbiranjem obvestil v zvezi suma storitve več kaznivih dejanj poslovne goljufije na škodo dveh kmetijskih zadrug iz območja Maribora in gospodarske družbe iz Maribora, pri dobavi živine za zakol oz. najemu prostorov gospodarske družbe.

Arhiv Svet24
Zadišala sta mu meso in denar.

V predkazenskem postopku so kriminalisti ugotovili, da je gospodarska družba, ki se ukvarja s predelavo mesnih izdelkov, v postopku prisilne poravnave in je v okviru vodenja prisilne poravnave dala v najem svoje prostore za opravljanje dejavnosti zakola živine in predelave mesnih izdelkov, ter v nadaljevanju prenesla tudi svoje dolgoletne dobavitelje na dve družbi, ki z osnovno gospodarsko družbo nista kapitalsko povezani.

Utemeljeno osumljena oseba (oz. odgovorno oseba družb, katerim je bila pridobljena premoženjska korist), je bila dne 25. 9. 2014 skupaj s kazensko ovadbo privedena dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru.

Novi družbi sta nato v času od novembra 2012 do maja 2013 odkupovali živino za zakol ter opravljali prodajo preko tretje gospodarske družbe. Vse tri družbe je obvladovala ista odgovorna oz. fizična oseba, ki v nadaljevanju prejete kupnine na tretji družbi ni nakazala v celoti na družbi, ki sta odkupovali živino in iz tega naslova tudi ni prišlo do celotnega poplačila dobaviteljev oz. najemodajalca. Hkrati je bilo ugotovljeno, da je osumljena odgovorna oseba na ta način pridobila večjo premoženjsko v skupni višini cca. 360.000 EUR.