Črna kronika

Plačali so 2.500 evrov na glavo

STA/M.J.
14. 8. 2014, 12.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Dne 13. 8. 2014, ob 8.45, je na Mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje, s tovornim avtomobilom znamke DAF in priklopnim vozilom, oboje turških registrskih oznak in last turškega podjetja, vstopal 40-letni državljan Turčije.

Zajem zaslonske slike (simbolna fotografija)

Pri pregledu tovornega vozila s CO2 testerjem je ta pokazal previsoke vrednosti. Policisti so ugotovili, da je poškodovana tudi carinska zalivka, saj je bila pretrgana vrvica in nato ponovno zlepljena. Zato so opravili pregled tovornega prostora in ob tem na pnevmatikah, ki so bile naložene v priklopnem vozilu, našli 12 oseb, ki so se poskušali izmakniti mejni kontroli. Med njimi je bilo sedem državljanov Afganistana in pet državljanov Bangladeša, starih od 16 do 36 let.

Tujci so v razgovoru povedali, da prihajajo iz Turčije. Za pot iz Turčije do Hrvaške so plačali vsak po 2.500 evrov. V tovorni avtomobil, v katerem so bili odkriti, so vstopili na Hrvaškem, na nekem parkirišču ob bencinskem servisu. Oseba, ki jih je pripeljala do tega vozila, je prerezala carinsko vrvico in jim tako omogočila, da so vstopili v tovorni prostor. Za pot od tam do Italije, kamor so bili namenjeni, so osebi, ki jih je spravila v tovorno vozilo, ponovno plačali vsak po 1.400 evrov. Voznik tovornega vozila o tem, da prevaža ilegalne prebežnike, ni vedel ničesar.

Policisti so vseh 12 ilegalnih prebežnikov vrnili hrvaškim varnostnim organom, ki bodo nadaljevali s kazenskim postopkom. Slovenski policisti bodo, kakor so bili usmerjeni od pristojnega tožilca, o kaznivem dejanju sestavili poročilo.