Črna kronika

Nascar: Dirkač ni preživel trka

STA/ mv
10. 8. 2014, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Nekdanji voznik avtomobilističnega tekmovanja Nascar Tony Stewart je pod drobnogledom policije, saj je na dirkališču Canandaigua Motorsports Park v soboto ponoči zbil drugega voznika, šlo naj bi za Kevina Warda Jr., ki pa ni bil v avtomobilu, temveč je po progi hodil, poroča ameriška televizijska mreža ESPN. Poškodovani voznik nesreče ni preživel.

Nesreča se je zgodila med dirko na progi, podobni tisti za speedway, pred današnjim tekmovanjem Nascar, po nesreči pa so dogodek prekinili. Do nesreče je prišlo, ko se je Ward po stiku s Stewartom zaletel v zaščitno ogrado, se zavrtel na stezi, nato pa stopil iz vozila in korakal proti Stewartu, ki ga je zadel s sprednjim delom dirkalnika. Zdravniška služba je bila nemudoma pri Wardu, ga prepeljala v bolnišnico, kjer pa je umrl.

"Tragična nesreča se je zgodila sinoči med dirko v sprintu, na kateri je nastopil Tony Stewart. Tony je nepoškodovan, toda sotekmovalec je izgubil življenje. Naše misli in molitve so z njegovo družino in prijatelji. Skušamo ugotoviti vse podrobnosti," so zapisali pri Stewartovi ekipi Stewart-Haas Racing.

Šerif Philip Povero je potrdil smrt dirkača, ob tem pa dejal, da so Stewarta že zaslišali in izpustili, saj je pri tem sodeloval. Ob tem je pozval očividce, da čim prej stopijo v stik s tamkajšnjo policijo. "Ljudje so pretreseni. To je bilo res šokantno," je dejal Povero.

Po dogodku je spregovoril dirkač Tyler Graves, prijatelj Kevina Warda, ki je dirko gledal s tribune. "Tony ga je stisnil ob ogrado, to je dirkaška zadeva. Zavrtelo ga je. Dirko so ustavili. Kevin je stopil iz avta. Z rokami je krilil proti Tonyju. Vem, da bi ga Tony lahko videl. Vem, kako se vidi iz teh vozil. Ko se mu je Tony približal, je pospešil. Ko na takšnih vozilih pohodiš plin, avtomobil zanese po strani. Z desno pnevmatiko ga je zadel, Kevina je potegnilo pod vozilo in ga vrglo nekaj metrov naprej."

Stewart bi danes moral nastopiti na dirki Nascar, zaenkrat pa še ni informacij, če se je nastopu odpovedal. Stewart je bil na tem dirkališču že vpleten v nesrečo. Julija lani se je zaletel z 19-letno voznico, v nesreči 15 vozil pa je Alysha Ruggles utrpela hude poškodbe hrbta.