Črna kronika

Ormoški policisti prijeli Somalijce

J.P.
4. 8. 2014, 12.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Dne 31. 7. 2014, ob 23. 53, so policisti PP Ormož pri varovanju državne meje na območju naselja Središče ob Dravi, s pomočjo opto-elektronske naprave, t.i. termovizije, zaznali skupino sedmih oseb, ki so peš, ilegalno vstopale v Republiko Slovenijo. Hodili so iz smeri naselja Trnovec v smeri Središča ob Dravi. V Sloveniji so Somalijci sedli v tri vozila z oznakami TAXI. Eno od njih so policisti nato ustavili v naselju Hum pri Ormožu, dve pa v Strelcih.

V vozilu, ki je bilo ustavljeno v Humu pri Ormožu se je kot sopotnik prevažal 32-letni somalijski državljan, ki ima bivališče v Mariboru. Na sebi je imel mokra oblačila in sledove trave, na podlagi česar so policisti ugotovili, da je bil v skupini, ki je ilegalno vstopila v našo državo. Med postopkom je voznik ustavljenega vozila, 34-letni somalijski državljan, ki ima bivališče v Mariboru, odprl vrata vozila in začel bežati po vinogradu navzdol v smeri glavne ceste, kjer pa so ga policisti prijeli. Razlog za beg je bilo dejstvo, da sta navedeni osebi organizirali ilegalni prestop državne meje.

V drugih dveh vozilih, ustavljenih v Strelcih, je bila zraven slovenskih taxistov, skupno 6 somalijskih državljanov, starih od 17 do 20 let. Nihče od njih ni izpolnjeval pogojev za vstop v Republiko Slovenijo, zraven tega so 28. 6. 2014, v Azilnem domu v Zagrebu že podali prošnje za mednarodno zaščito. Dne 2. 8. 2014 je bilo vseh šest Somalijcev vrnjenih hrvaškim varnostnim organom.

Hodili so iz smeri naselja Trnovec v smeri Središča ob Dravi. V Sloveniji so Somalijci sedli v tri vozila z oznakami TAXI. Eno od njih so policisti nato ustavili v naselju Hum pri Ormožu, dve pa v Strelcih.

Osebi iz prvega vozila sta bili zaradi utemeljenega suma storitev kaznivega dejanja Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države po členu 308/III KZ Slovenije, pridržani in kasneje privedeni na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju. Po zaslišanju je preiskovalni sodnik za oba odredil pripor.

Tujci so za pot porabili 1000 evrov za ladjo iz Somalije do Turčije. Za pot iz Turčije v Grčijo so morali plačati 1300 evrov. Do Zagreba so hodili peš, predvsem ponoči, podnevi so spali. Za potovanje v Avstrijo so plačali 1500 evrov, od tam pa so želeli potovati v Italijo, za kar so plačali 700 evrov. 

Drugi so za ladjo do Turčije plačali 1500 USD. V Turčiji so ostali pol mesca in nato za 1000 USD odpotovali v Grčijo, kjer so ostali 1 mesec. Iz Grčije so odpotovali v Makedonijo, od tam do Srbije, kjer so plačali 700 evrov ter naprej do Madžarske. Za potovanje do Avstrije so plačali 500 evrov in nato prispeli v Slovenijo, kjer so ponovno plačali 400 evrov.