Črna kronika

Vinjen poskusil povoziti policista in poškodoval dve policijski vozili

J.P.
4. 8. 2014, 12.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Dne 2. 8. 2014, ob 2.30, sta policista Policijske postaje Maribor II, na Borštnikovi ul. v Mariboru, ustavila 39-letnega voznika osebnega avtomobila iz okolice Maribora. Elektronski alkotest je pokazal, da je bil voznik pod vplivom alkohola, saj je imel v organizmu 0,96 mg/l alkohola.

Arhiv Svet24

V skladu z zakonskimi določili, sta policista odredila zaseg vozila, zaradi česar sta kršitelju odvzela tudi kontaktne ključe vozila, do prihoda vlečne službe.

Policisti so kršitelju izdali plačilni nalog, zagovarjal pa se bo tudi na Okrajnem sodišču, pri sodniku, pristojnem za prekrške. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi, po 1. odstavku 299. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), pa ga bodo kriminalisti ovadili mariborskemu Okrožnemu državnemu tožilstvu. 

Ko je na kraj prišel voznik vlečne službe in je policist stopil do voznika avtovleke, je kršitelj sedel nazaj v svoje vozilo ter z rezervnim kontaktnim ključem, ki ga je imel v vozilu, spravil vozilo v pogon ter se z vozilom, z veliko hitrostjo, odpeljal v smeri Kardeljeve ceste in na parkirišče na Ulici Staneta Severja v Mariboru. Tam sta ga policista ponovno pravilno ustavila in kršitelju ukazala, naj ugasne vozilo ter izstopi iz vozila, saj mu je prepovedana nadaljnja vožnja. Kršitelj tega ni upošteval, ampak je zapeljal vzvratno, z odprtimi voznikovimi vrati na vozilu. Policist, ki je vodil postopek je v zadnjem trenutku uspel odskočiti, da ga kršitelj ni zadel z vrati vozila. Pri vzvratni vožnji je kršitelj trčil v službeno vozilo policije, kar ga je za trenutek ustavilo. Ker se kršitelj na zakonit ukaz policista (naj ugasne vozilo in izstopi) ni odzival, je policist poskušal izvesti strokovni prijem na roki osumljenca, v tistem trenutku pa je kršitelj ponovno naglo speljal tako, da je policist ponovno komaj uspel odskočiti od vozila, da ga osumljeni ni zadel z vrati. Kršitelj je uspel odpeljati naprej, se po nekaj metrih ustavil in nato ponovno sunkovito speljal v smeri proti policistu tako, da je ta komaj uspel odskočiti, saj bi ga sicer povozil.

Kršitelj je nato z veliko hitrostjo z vozilom odpeljal. Vožnjo je nadaljeval po Kardeljevi cesti na Streliško cesto in od tam na Tržaško cesto, kjer je bil ob pomoči drugih patrulj, ustavljen in obvladan. Ob zaustavljanju je kršitelj s prednjim delom vozila, zaradi prekratke varnostne razdalje trčil v službeno vozilo policije, v katerega je trčil že pred tem, nato pa skušal pobegniti s ponovno vzvratno vožnjo, ob tem pa trčil še v drugo službeno vozilo policije. Policisti so bili nato prisiljeni uporabiti prisilna sredstva. Ob uporabi le-teh se je kršitelj lažje telesno poškodoval. Odpeljan je bil v UKC Maribor, kjer mu je bila nudena zdravniška pomoč.