Črna kronika

Kam sta izginila slovenska alpinista

M. R.
22. 7. 2014, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Od 15. julija sta na Kitajskem pogrešana člana mednarodne aplinistične odprave Šaksgam 2014 Aleš Holc in Peter Mežnar, oba člana Alpinističnega odseka (AO) Kamnik. Na enem od najbolj osamljenih krajev sveta od takrat poteka iskalna in reševalna akcija.

Arhiv Svet24

»Od 14. 6. do 28. 7. se bova Aleš Holc in Peter Mežnar kot člana mednarodne odprave potapljala v skrivnostih gora nad dolino reke Shaksgam. In to dobesedno. Področje je prepredeno z močno vodnatimi rekami in neprehodnimi soteskami. Čeprav dolino Shaksgam vsako leto obišče odprava ali dve, pa so vse namenjene v severne stene karakorumskih osemtisočakov, kot so K2, GI, GII in Broad Peak. Na nasprotni strani reke pa, ob mogočnih sosedih, nepoznane in neraziskane gore okrog Durbin Kangrija (6824 m) plašno skrivajo svoje skrivnosti,« je pred odpravo na spletni strani AO Kamnik zapisal Mežnar.

In nadaljeval: »Iskanje dostopov in dejstvo, da bomo prvi, ki bomo v živo videli posamezne stene, dajejo odpravi poseben čar. Kombinacija najvišjih gora na eni in ene največjih peščenih puščav na drugi strani, zgodnje poletje, veliko snega in sonce v zenitu utegnejo pripraviti prav posebne razmere za vzpone in še bolj za dostope. Kakšna presenečenja nam pripravlja Shaksgam in kako se je obnesel socialni eksperiment devetih popolnih neznancev na enem najbolj prostranih in osamljenih krajev sveta, poveva konec julija.«

Arhiv Svet24

Holc in Mežnar sta se pridružila mednarodni odpravi, katere glavni cilj so vrhovi Durbin Kangri I (6824 m), Durbin Kangri II (6898 m), Barang Kangri (6821 m), Kaimuk Kangri (6952) na zahodnem delu Himalaje na Kitajskem. Kolegom v Sloveniji sta se zadnjič javila 5. julija. Na spletni strani AO Kamnik so takrat zapisali: »S SMS-jem se je javil Aleš. Vreme jima ne gre najbolj na roko. Že četrti dan sta na koti 5600 metrov in čakata na izboljšanje. Menda kar dobro pada, a fantoma to ni načelo morale. Menda bo pa vsaj solato berivko v bazi dobro zalilo in bo letina boljša.«

Nato pa se prekaljena alpinista, oba že z izkušnjami s Himalaje, 15. junija nista vrnila na dogovorjeno mesto. Od takrat poteka reševalno-iskalna akcija pod okriljem Planinske zveze Slovenije (PZS) in s pomočjo Ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZ) ter Veleposlaništva RS v Pekingu.

»Po prvih informacijah je zaradi otoplitve narasla reka, ki naj bi jima preprečevala edini možni prehod do baznega tabora. S strani ostalih članov odprave je bil opravljen pregled področja, vendar zaradi visokega vodostaja prehod ni možen. V tem trenutku so vse sile usmerjene v zagotovitev helikopterskega prevoza in pregled področja, kar pa zaradi oddaljenosti območja predstavlja velik logistični zalogaj za tamkajšnje reševalce. Po zadnjih informacija je helikoptersko reševanje odobreno in na poti proti območju,« so v sporočilu javnosti zapisali na PZS.