Črna kronika

Tajfun Rammasun samo na Filipinih terjal skoraj 100 žrtev

STA
20. 7. 2014, 13.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Število žrtev tajfuna Rammasun, ki je v sredo dosegel Filipine, je v tej azijski državi naraslo na 94, šest ljudi pa po navedbah tamkajšnji oblasti še pogrešajo. Prizadeta območja je medtem danes zajela še ena nevihta. Naraslo je tudi število žrtev Rammasuna na jugu Kitajske, kjer so doslej našteli 17 mrtvih.

Reuters
Večino žrtev na Filipinih pripisujejo padajočim razbitinam in drevesom, mnogi izmed pogrešanih pa so se nahajali na plovilih, ki so kljub neurju krenila na odprto morje, je navedla predstavnica državnega sveta za zmanjševanje in upravljanje s tveganji pred naravnimi katastrofami Mina Marasigan.

Reuters

Po informacijah največjega dobavitelja električne energije v državi, družbe Manila Electric Co, pa več kot 400.000 gospodinjstev v prestolnici Manila še vedno čuti izpade električne energije. Rammasun se je sicer preusmeril na Kitajsko, vendar stanje na že prizadetih območjih poslabšuje nova nevihta, poimenovana Matmo. Zaenkrat sicer ni poročil o škodi zaradi novega neurja, ki bi v torek moralo preiti severni del osrednjega otoka Luzon.

Filipine prizadene okoli 20 močnejših neviht na leto, med njimi jih veliko zahteva tudi smrtne žrtve. Novembra je tako super tajfun Haiyan prizadel obale vzhodnih otokov Samar in Leyte, ki je zahteval več kot 7000 smrtnih žrtev. Medtem je število smrtnih žrtev Rammasuna na Kitajskem naraslo na 17, od tega so našteli osem žrtev v pokrajini Hainan ter devet v pokrajini Guangxi, vsaj dve osebi pa pogrešajo, poročajo kitajski državni mediji. Gre za najmočnejši tajfun, ki je prizadel južno Kitajsko od leta 1973. Tajfun je dosegel Kitajsko v petek popoldne z vetrovi, ki so presegali hitrost 200 kilometrov na uro.

Reuters

Oblasti so v soboto izdale rdeči, to je najvišji vremenski alarm, na štiristopenjski lestvici, vendar so medtem stopnjo nevarnosti že znižali. Danes so tako v Hainanu ponovno odprli vsa letališča, ponovno so vzpostavili tudi železniški in avtobusni promet ter promet trajektov. Kitajski nacionalni meteorološki urad je sicer izdal opozorilo pred močnejšimi padavinami, ki jih kot posledico tajfuna lahko v prihodnjih dneh pričakujejo na severu države.