Črna kronika

Kriminalisti nadaljujejo s pregledom zaseženih predmetov

STA/J.P.
13. 6. 2014, 10.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so v četrtek na območju ljubljanske, koprske, novomeške, kranjske in novogoriške policijske uprave izvedli več hišnih preiskav, danes nadaljujejo s pregledom in analizo zaseženih predmetov.

Mediaspeed

 V ospredju preiskave naj bi sicer bilo oškodovanje Marine Portorož in Term Čatež. Glavni osumljeni, šlo naj bi za Bojana Petana, ki prek DZS lastniško obvladuje tudi Terme Čatež in prek term Marino Portorož, naj bi s še 11 osumljenimi fizičnimi osebami pridobil za vsaj 24,5 milijona evrov premoženjske koristi, hkrati pa naj bi osumljeni povzročili za najmanj 53 milijonov evrov škode.

Kriminalisti in policisti pa danes, kot so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi, izvajajo operativne ukrepe ter pregledujejo poslovno dokumentacijo in nosilcev elektronskih podatkov, ki so jih zasegli v četrtkovih preiskavah.

Po poročanju Dnevnika je NPU v preiskavo poleg Petana zajel tudi nekdanjega predsednika uprave te družbe Mladena Kučiša, lobista Francija Zavrla, nekdanjega prvega moža Borznoposredniške hiše Medvešek Pušnik Bogdana Pušnika, nekdanjega večinskega lastnika Kompasa MTS Aleksandra Jereba in direktorja finančne družbe Nisa Marka Ignjića.

Preiskovali naj bi tudi nekdanjega zastopnika podjetja Rent A Vojislava Ignjića, predsednika nadzornega sveta Vipe Holdinga Boruta Kuhariča, nekdanjega prvega moža Marine Portorož Dušana Černeta, prokurista družbe Nebra Milana Neffata in nekdanjega člana nadzornega sveta Marine Portorož Željka Vukovića.

Dokumentacijo so v četrtek med drugim iskali tudi na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), na katero sta NLB in NKBM prenesli 28 milijonov evrov terjatev do DZS, enako pa bo s svojo 22-milijonsko terjatvijo po pridobitvi soglasja evropske komisije storila Abanka.

Petan, kot poroča današnje Delo, DZS sicer vodi že od leta 1998. Od leta 2011 vodi tudi časnik Dnevnik, leta 2008 je začasno prevzel vodenje čateških term, ki veljajo za največjo naložbo DZS. Glavni lastnik družbe DZS so glede na dostopne podatke družbe Delo Prodaja (29,97-odstotka), TZS (14,10), Marina Portorož (7,35 odstotka), M Naložbe (19,03 odstotka) in Terme Čatež (7,95 odstotka).

Lastništvo gre tudi v obratni smeri, saj je DZS glavni lastnik Delo Prodaje (29,97 odstotka), med njegovimi lastniki so tudi Dnevnik (7,9-odstotka), družba Auctor (11,63 odstotka) in sama Delo Prodaja (6,54-odstotka). Delo Prodaja je tudi 9,15-odstotna lastnica desetine čateških term, njihov glavni lastnik pa je z 45,79-odstotnim deležem prav DZS, še poroča Delo.

V ospredju preiskave naj bi bilo oškodovanje Marine Portorož in Term Čatež.

V ospredje četrtkovih preiskav je bilo sicer postavljeno dogajanje, povezano z delnicami Marine Portorož. Družba, ki jo je takrat vodil Boris Zupančič je avgusta 2007 od podjetja Ambient, ki ga vodi Robert Kupec, dobila ponudbo za odkup delnic Term Čatež, poroča Dnevnik.

Ponujena cena je znašala okoli 27 milijonov evrov, vendar do posla nikoli ni prišlo, saj je Marina delnice prodala Termam Čatež, ko je te že obvladoval DZS. Zanje je dobila približno osem milijonov evrov manj od zneska, ki ga je ponujal Ambient. Denar za nakup lastnih delnic so Terme Čatež, ki jih je vodil Kučiš, dobile s posojilom Marine Portorož.

Kriminaliste naj bi sicer zanimalo še več drugih poslov, pod drobnogled naj bi vzeli tudi kapitalsko krepitev DZS iz leta 2010. To je družba izpeljala s pripojitvijo TPP, na katerega je Marina Portorož pred tem prenesla za več kot 20 milijonov evrov nepremičnin, med drugim apartmajsko naselje Rezidence Marina in Hotel Koper.

V zameno naj bi Marina dobila delnice TPP, ki pa naj bi bile vredne manj od nepremičnin. Franciju Zavrlu in Željku Vukoviću naj bi kriminalisti očitali, da naj bi kot nadzornika Marine pomagala pri oškodovanju družbe.